Cel mai vechi mărţişor din România. Cum arată colecția impresionantă a unui constănţean

Un marinar din Constanța deține o colecție de „bijuterii” prețioase, iar printre acestea se numără și cel mai vechi mărțișor din România. El a reușit să strângă de-a lungul anilor peste 200 de mărţişoare din aur şi argint, însă cel mai impresionant este cel care datează din 1872.

Cum arată cel mai vechi mărţişor din România / foto: Shutterstock
Cum arată cel mai vechi mărţişor din România / foto: Shutterstock

Cel mai vechi mărţişor datat din România, inscripţionat 1 Martie 1872, este în colecţia lui Georgian Anghel, un marinar din Constanța, în vârstă de 45 de ani. „Este un unicat. Este achiziţionat de către mine de la un colecţionar din Iaşi. Este un mărţişoar foarte fin lucrat. Este a unui gravor bijutier. Avem 1 Martie 1872 gravat pe faţă şi se secondată de două coroane, laure şi măslin. Pe revers, avem central o inimă înflăcărată”, a declarat colecționarul, potrivit observator.ro.

De-a lungul anilor, bărbatul a reuşit să strângă peste 200 de mărţişoare din aur şi argint, fiind interesat de istoria podoabelor după ce a cumpărat un mărţişor deosebit al flotei marine. De asemenea, în colecția sa se află și mărţişoare care o reprezintă pe Baba Dochia, cel mai vechi datat 1 Martie 1895, mărţişoare în formă de inimă sau de monedă.

„Apare personajul Babel Dochia, de care se leagă şi tradiţia şnurului de mărţişor”

Georgian Anghel se mândreşte şi cu alte mărţişoare vechi / foto: Facebook
Georgian Anghel se mândreşte şi cu alte mărţişoare vechi / foto: Facebook

„Martie 1895, datat de data aceasta şi trecut inscripţia «La mulţi ani cu sănătate!». Începerea anului nou. În mitologia romană, anul începea pe 1 Martie. Dochia era fiica lui Decebal. Aici o vedem pe Ceahlău”, a mai adăugat Georgian Anghel.

Cerasela Dobrinescu, reprezentant Muzeul de Artă Populară Constanţa: „Sunt mărţişoare care au fost lucrate de cunoscuţi gravori ai vremii, printre care cel mai cunoscut este Theodor Radivon, care a devenit apoi gravoarul regal al României. Avem reprezentările Babei Dochia în nişte mărţişoare foarte frumoase, de la sfârşitul secolului al 19-lea, 1895-1996. Apare personajul Babel Dochia, de care se leagă şi tradiţia şnurului de mărţişor”.

Colecționarul și-a expus mărțișoarele la Muzeul de Artă Populară Constanţa

Colecţionarul participă la expoziția „Mărţişoare din perioada Regalităţii”, a Muzeul de Artă Populară Constanţa, deschisă până pe 10 martie, unde are expuse un număr de 37 de mărţişoare, cât și la Târgul de Mărţişoare desfăşurat, până pe 1 Martie, în aer liber, acolo unde oferă spre vânzare un stoc limitat de monede-mărţişor autentice, confecţionate în anii 1905 şi 1906.

Anul trecut, el a participat la 17 expoziţii naţionale şi internaţionale, exponatele fiind mărţişoare, medalii, cărţi poştale cu oraşul unde locuieşte, Mangalia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
mana maicii domnului jpg
gravida jpg
bani jpeg
wave 5255593 1280 jpg
vreme furtuna png
Crestere salariu FOTO Shutterstock
colegiu iasi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net