Cel mai vechi și mai important monument istoric al Capitalei, lăsat în ruine de autorități. Acum este o groapă de gunoi. VIDEO

Monumentul istoric cel mai vechi și mai semnificativ din Capitală este neglijat de către autorități. Curtea Veche, prima cetate ridicată de Vlad Țepeș, suferă o degradare constantă, iar de patru ani funcționarii Primăriei Generale par incapabili să găsească o soluție pentru consolidarea și restaurarea acestei construcții.

Primarul General al Capitalei a anunțat că se mai parcurge o etapă pentru restaurarea Palatului Voievodal - Curtea Veche (foto: Facebook / Nicușor Dan)

Lucrările au fost întrerupte odată cu falimentul Companiei Municipale Consolidări, transformând locul într-o zonă abandonată și chiar într-o groapă de gunoi.

Fiecare an aduce mii de turiști, mai ales străini, dornici să descopere legenda lui Dracula, dar aceștia sunt ținuți în afara cetății de un gard înalt care delimitează șantierul.

Reporterii nu au fost primiți în interiorul clădire

Reporterul Digi24, Toma Petcu, încearcă să pătrundă la Curtea Veche, dar este întâmpinat de reprezentanții Companiei Municipale Consolidări, aflată în faliment de câțiva ani.

Aceștia refuză accesul, afirmând că trebuie discutat cu lichidatorul din cauza lipsei de fonduri. Într-un conflict vizibil, angajații celor două instituții se luptă cu lacătele, iar confuzia cu privire la situația legală a clădirii persistă.

În 2015, vizitarea Curții Vechi a fost interzisă din cauza riscului prăbușirii unor ziduri. Lucrările de consolidare au început doi ani mai târziu, fiind atribuite Companiei Municipale Consolidări.

Însă, odată cu schimbarea primarului în 2020, compania intră în faliment, iar șantierul rămâne neterminat. Desi Primăria ar fi trebuit să preia construcția, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent, iar situația legală rămâne incertă.

Palatul Voievodal Curtea Veche a fost casa lui Vlad Țepeș 

Palatul Voievodal Curtea Veche, construit în 1458, a fost reședința principilor și domnitorilor Tării Românești, inclusiv a lui Vlad Țepeș și Constantin Brâncoveanu. Cu toate acestea, imaginea dezolantă a clădirii, acum plină de gunoaie și lăsată în paragină, reflectă un dezinteres constant din partea angajaților statului.

Structura de lemn construită pentru protejarea zidurilor de intemperii a dispărut, lăsând cărămizile vechi să fie expuse la intemperii. În subsol, zidurile inițiale ale cetății rămân nefinalizate, iar degradarea avansează rapid.

Arheologii, care au fost nevoiți să întrerupă săpăturile din cauza abandonului șantierului, arată că situația este critica, iar monumentul istoric și arheologic de o importanță deosebită este neglijat cu nepăsare.

În acest moment, nu există nicio perspectivă clară asupra momentului în care Curtea Veche va fi consolidată și restaurată, lăsând cel mai important monument istoric al Capitalei într-un stadiu de degradare sub nepăsarea funcționarilor statului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net