Cine a fost, de fapt, doamna Ghica. Un cartier din București îi poartă numele

Elena Ghica, cunoscută sub pseudonimul literar Dora d'Istria, a fost o personalitate remarcabilă a secolului al XIX-lea, recunoscută pentru contribuțiile sale în literatură, artă și pentru promovarea drepturilor femeilor. Născută la 3 februarie 1828, la București, ea era fiica banului Mihalache Ghica și nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.

Elena Ghica. Foto: arhiva.
Elena Ghica. Foto: arhiva.

Vorbea 9 limbi străine, iar la 11 ani a scris prma sa nuvelă

Încă din copilărie, Elena a demonstrat o inteligență ieșită din comun, stăpânind fluent nouă limbi străine, printre care italiană, engleză, germană, franceză, greacă, latină, rusă și albaneză. La doar 11 ani, a scris prima sa nuvelă, iar la 14 ani a tradus "Iliada" lui Homer în limba germană.

La vârsta de 14 ani, a părăsit România împreună cu familia, continuându-și studiile la Viena, Veneția și Berlin. La 21 de ani, în timpul unei vizite la Iași, l-a cunoscut pe ofițerul rus Alexandr Kolțov-Masalski, cu care s-a căsătorit în 1849. Cei doi s-au stabilit la Sankt Petersburg, unde Elena a impresionat prin talentul său artistic, obținând un premiu prestigios la un concurs de pictură organizat de Muzeul Ermitaj.

Datorită ideilor sale liberale și nonconformiste, a întâmpinat opoziție în Rusia, ceea ce a determinat-o să se mute în Europa Occidentală, stabilindu-se în cele din urmă la Florența, Italia. Sub pseudonimul Dora d'Istria, a publicat numeroase lucrări în franceză, italiană și greacă, abordând subiecte precum istoria, geografia și literatura. A fost o susținătoare ferventă a emancipării femeilor și a militat pentru egalitatea de gen.

Cui a lăsat averea 

Elena Ghica a fost, de asemenea, prima femeie româncă alpinistă, reușind să escaladeze vârful Moench din Alpii Elvețieni, unde a arborat tricolorul românesc.

Deși a trăit departe de țara natală, nu a uitat de originile sale. Prin testament, a lăsat o parte din averea sa Primăriei București, cu dorința ca fondurile să fie folosite pentru administrarea Spitalului Pantelimon, o ctitorie a familiei Ghica.

Elena Ghica a murit la 17 noiembrie 1888, la Florența, la vârsta de 60 de ani. Conform dorinței sale, a fost incinerată, iar cenușa sa a fost depusă în cimitirul Trespiana din Florența.

Astăzi, numele său este purtat de un cartier din București, amintind de contribuțiile sale semnificative la cultura și istoria României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gradina pixabay jpg
grupa de sange shutterstock 603317201 jpg
image png
balene esuate tasmania jpg
exercitii fizice jpeg
Nations League Baschet 3x3 ParkLake Romania jpg
accident trecere de pietoni Bacău (2) jpg
magazin jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net