Cine a fost femeia cu 3.000 de perechi de pantofi. A fost măritată cu un temut dictator

Imelda Marcos, cunoscută pentru opulența sa, a fost soția fostului preșdinte filipinez Ferdinand Marcos, care a condus Filipinele timp de peste două decenii (1965-1986) asemenea unui dictator. În timpul regimului lui Marcos, Imelda s-a făcut remarcată nu doar ca Prima Doamnă, ci și ca un simbol al luxului extravagant și al abuzului de putere.

Cine a fost femeia cu 3.000 de perechi de pantofi
Cine a fost femeia cu 3.000 de perechi de pantofi

Cine a fost femeia cu 3.000 de perechi de pantofi? A fost măritată cu un temut dictator

Născută pe 2 iulie 1929 în Manila, Filipine, Imelda Romuáldez Marcos a avut o ascensiune rapidă în lumea socială și politică după ce s-a căsătorit cu Ferdinand Marcos în 1954. Soțul său a devenit președintele Filipinelor în 1965, iar începând din acel moment, Imelda a fost constant în centrul atenției. Pe lângă rolul său de Prima Doamnă, a ocupat funcții guvernamentale importante, inclusiv în calitate de guvernator al zonei Metro Manila.

Cuplul Marcos a instaurat o dictatură în Filipine, Ferdinand Marcos proclamând legea marțială în 1972, ceea ce i-a permis să conducă țara fără opoziție până în 1986. În această perioadă, regimul a fost acuzat de represiune politică, corupție și abuzuri asupra drepturilor omului.

Imelda Marcos a devenit faimoasă pentru stilul său de viață ostentativ și cheltuielile exorbitante, deși milioane de filipinezi trăiau în sărăcie. Printre altele, ea a construit proiecte grandioase, inclusiv Centrul Cultural al Filipinelor și Manila Film Center, cheltuind sume imense din bugetul public. 

În 1986, familia Marcos a fost forțată să fugă din Filipine în urma Revoluției „Puterea Poporului”. După plecarea lor, autoritățile au descoperit averi colosale ascunse și palate pline de lux, iar în Palatul Malacañang, au găsit colecția incredibilă de pantofi a Imeldei.

Când cuplul prezidențial Marcos a fost forțat să fugă din Palatul Malacañang, Imelda Marcos a lăsat în urmă o vastă colecție de obiecte de lux. Printre acestea se numărau un seif plin de perle, rubine, diamante și sute de bijuterii din aur, inclusiv o tiară cu 400 de pietre prețioase și o brățară Bulgari cu un diamant de 30 de carate, parte din colecția „Roumelites”, conform Historia.ro.

Ce a lăsat în urmă Imelda Marcos după ce a fugit din Filipine

În garderoba personală, Imelda a abandonat aproximativ 1.200 de perechi din cele 3.000 de pantofi de designer pe care le deținea, alături de sute de rochii unicat și rafturi pline cu genți de firmă. Comisia prezidențială responsabilă de recuperarea bunurilor furate de regimul Marcos a raportat că multe opere de artă de mare valoare, inclusiv peste o sută de picturi, au dispărut după plecarea cuplului. De exemplu, o încercare recentă de a vinde o pictură de Monet a fost blocată, iar lucrarea confiscată.

Printre activele confiscate ulterior s-au numărat un zgârie-nori pe Wall Street, un magazin din Manhattan, o proprietate din Long Island și conturi elvețiene cu sute de milioane de dolari.

Astăzi, o parte din moștenirea vestimentară a Imeldei se află expusă în muzee, inclusiv într-un muzeu din Marikina, la nord de Manila, cunoscută pentru fabricile sale de încălțăminte. Culmea, în prezent, Filipine este condus de fiul celor doi soți. În prezent, Imelda încă trăiește și are 95 de ani. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Camilla Foto profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
obiect valoros jpg
femeie trista jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
hannah rose papusi jpg
vreme ploi jpg
cigarette 8771248 1280 png
sammy basso jpg
sososca amalia amalia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net