Cum a fost răpit Benito Mussolini. Cine l-a salvat pe fostul dictator:„ Una dintre misiunile...”

Benito Mussolini, cunoscut ca Il Duce (Liderul) s-a născut la data de 29 iulie 1883 și a decedat pe 28 aprilie 1945. A fost Prim-Ministru Regatului Italiei și primul fascist al secolului XX din Europa. De-a lungul vieții sale, conducătorul s-a confruntat cu o serie de probleme.

Benito Mussolini s-a confruntat cu o serie de probleme în istorie / Sursă foto: arhivă
Benito Mussolini s-a confruntat cu o serie de probleme în istorie / Sursă foto: arhivă

Italia a trecut prin mai multe eșecuri după intrarea în război cu Germania (iunie 1940). Armata italiană a fost distrusă în Rusia în 1943, Axa din Nordul Africii a fost capitulată în același an, iar debarcarea aliată din Sicilia a avut aceeași soartă.

Mussolini a fost arestat de conspiratori 

Membrii familiei lui Mussolini, conducerea armatei și guvernul complotau pentru înlocuirea Liderului. Conspirația anti-Mussolini  se baza pe forțele carabinierilor pentru arestarea lui Mussolini, întrucât  anumiți membri ai armatei erau încă loiali dictatorului italian. După ce, dintr-un accident, raidul aerian l-a ucis pe șeful carabinierilor, complotiștii l-au înlocuit pe acesta cu generalul de corp de armată Angelo Cerica, acesta acceptând să îl bage după gratii pe Benito Mussolini, dacă regele își dădea acordul.

Astfel, pe 26 iulie s-a plănuit arestarea dictatorul Italian, însă acesta a mers să se întâlnească cu Regele Victor Emmanuelle al III-lea, crezând că el va fi de partea sa. Cu toate acestea regele nu s-a dovedit a fi aliatul său.

„Dragul meu Duce, nu se poate merge mai departe. Italia este în genunchi, armata a fost complet înfrântă, iar soldații nu doresc să mai lupte pentru tine. În acest moment ești omul cel mai urât din Italia”, i-a spus regele, potrivit Historia.ro.

Ulterior, regele l-a informat pe Mussolini că îl va înlocui din funcția de prim-ministru, iar când „Il Duce” a încercat să plece, a fost arestat de 6 ofițeri și scos din vila regelui într-o ambulanță. Mai târziu, demisia lui Mussolini a fost anunțată la radio de către rege, fasciștii încă loiali italianului, având un șoc. Chiar și susținătorii dictatorului au fost arestați pentru a preveni organizarea unei revolte.

Familia și amanta lui Mussolini au fost arestate preventiv. Adolf Hitler l-a salvat pe dictatorul italian

Majoritatea fasciștilor s-au ascuns sau au fugit din țară, inclusiv fiul lui Mussolini, Vittorio. Mai mult, la scurt timp, populația și-a arătat bucuria pentru arestarea Ducelui.

De asemenea, conspiratorii i-au pus sub arest la domiciliu pe soția și copiii lui Benito Mussolini, dar și pe amanta acestuia, Clara Pettaci. Pietro Bagdolio, cel cu care a fost înlocuit „Il Duce” a dezvăluit secretul amantlâcului în presă.

În tot acest timp, Adolf Hitler se afla în comandmentul său în Prusia de Est, când a aflat despre dispariția lui Mussolini. Astfel, acesta a decis eliberarea aliatului său și pedepsirea celor care l-au arestat. El a așteptat momentul oportun pentru a declanșa Operațiunea „Achse” (Axa) care avea scopul de a-i aresta pe conspiratori și a dezarma unitățile militare italiene trădătoare. La sfârșitul conferinței din 26 iulie, Hitler a lansat o forță operativă pentru a-l salva pe Mussolini.

„Una dintre misiunile dumneavoastră va fi găsirea și eliberarea prietenului meu Mussolini”, i-a spus Hitler lui Kurt Student, comandantul trupelor de parașutiști, pe care l-a ales să îndeplinească misiunea de salvare.

De asemenea, Fuhrerul l-a însărcinat pe Student cu ocuparea Romei la momentul oportun și arestarea capilor conspiratorilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
dorin cocos jpg
image
image
image
image
image
image
Fun Zone jpeg 1 jpeg
bucatarie pexels jpg
rosii tomate istock jpg
printesa kalina a bulgarieri sotul copilul AFP jpg
statuie mihai Eminescu colaj facebook jpg
tantari jpg
wizz air pixabay jpg
cetate ardud
image
actualitate.net
image
actualitate.net