Cum a fost luat la mișto Ceaușescu de Salvador Dali. Mesajul batjocoritor primit de dictator de la pictorul spaniol

Ultima actualizare:

Nicolae Ceaușescu, fostul lider al României comuniste, cunoscut pentru cultul personalității și ambițiile sale de putere, a fost ridiculizat în mod subtil de artistul suprarealist Salvador Dalí.

Nicolae Ceaușescu. Foto: arhiva.
Nicolae Ceaușescu. Foto: arhiva.

Când a avut loc acest episod badjocoritor

Episodul a avut loc în contextul ceremoniei din 28 martie 1974, când Ceaușescu s-a autoproclamat președinte al Republicii Socialiste România, o funcție creată special pentru el. Cu această ocazie, dictatorului i s-a oferit un sceptru prezidențial, un gest care amintea de regii României, deși Ceaușescu se opunea vehement monarhiei.

Vestea despre sceptrul prezidențial l-a amuzat pe Salvador Dalí, renumit pentru umorul său ironic și excentric. Artistul i-a scris o scrisoare batjocoritoare lui Ceaușescu, în care a apreciat „inițiativa istorică” a dictatorului de a introduce un astfel de simbol.

Mesajul în care Dali l-a luat peste picior pe Ceaușescu

Excelenței Sale Nicolae Ceaușescu, Am apreciat profund inițiativa dumneavoastră istorică de a institui sceptrul prezidențial. Cu respect, Salvador Dalí”, a scris artistul în misiva sa.

Ironia fină a lui Dalí nu a fost percepută de oficialii comuniști, care, din dorința de a arăta suportul internațional, au publicat scrisoarea în ziarul de stat a doua zi. Gestul artistului spaniol a expus, în mod subtil, absurditatea ambițiilor de putere ale lui Ceaușescu, ridiculizându-l pe scena internațională.

Ceaușescu, însă, nu a realizat semnificația ridicolului și a continuat să își consolideze puterea. Sceptrul pe care îl purta la evenimente oficiale devenise un simbol al autorității sale supreme, întruchipând visul său de a conduce România cu o mână de fier, similar unui rege. Acest episod cu Dalí rămâne o amintire ironică a tendințelor autoritare și megalomane ale lui Nicolae Ceaușescu.

Lucruri mai puțin știute despre dictator

- Născut într-o familie numeroasă și săracă din Scornicești, Nicolae Ceaușescu a terminat doar primele patru clase și, la vârsta de 11 ani, s-a mutat la București, unde a început să lucreze ca ucenic de cizmar.

- Membru activ al mișcării comuniste, Ceaușescu a fost arestat de cinci ori pentru activități comuniste și anti-fasciste înainte de preluarea puterii. În închisoare, a devenit protejatul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

- În 1968, Ceaușescu a refuzat participarea României la invazia Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia, fapt ce a atras simpatia liderilor vestici. Aceștia, printre care Richard Nixon și Charles de Gaulle, l-au vizitat ulterior.

Ceaușescu a fost primit cu fast de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, fiind singurul român care a avut onoarea de a se plimba cu caleașca regală alături de monarh.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net