Proiectul de suflet al lui Ceaușescu, o ruină. Ce s-a ales de clădirea grandioasă, construită la ordinul dictatorului

Știm deja că în Capitală găsești, aproape la fiecare pas, clădiri abandonate, însă, una dintre cele mai cunoscute și grandioase este, cu siguranță, Casa Radio. Construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, clădirea din centrul Bucureștiului a ajuns o ruină, în prezent, singura utilitate a acesteia fiind ca spațiu de amplasare a afișelor publicitare.

Fosta Casă Radio a fost construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu / foto: arhiva Click!
Fosta Casă Radio a fost construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu / foto: arhiva Click!

La începutul anilor 1970, în urma vizitelor sale în Republica Populară Chineză, Coreea de Nord, Vietnamul de Nord și Republica Populară Mongolia, Nicolae Ceaușescu a decis să dea Bucureștiului o transformare urbană majoră. Dâmbovița Center (cunoscut anterior sub denumirea Casa Radio), situată lângă râul Dâmbovița și Cotroceni în București, a fost una dintre clădirile construite la ordinul dictatorului, dar nu a fost niciodată finalizată.

Construcția a început în 1986 pe locul unui fost hipodrom. Acesta urma să găzduiască Muzeul Național de Istorie al Republicii Socialiste România. Doar fațada clădirii a fost finalizată, iar ceremonia de inaugurare a avut loc pe 23 august 1989, când a fost orgazinată prima și singura paradă de Ziua Națională.

Clădirea este situată în Sectorul 6, pe strada Știrbei Vodă, București.

Casa Radio a rămas în paragină

Cu o structură și un design asemănătoare cu cele ale Casei Poporului, imobilul a rămas în paragină, construcția fiind transferată de la Ministerul Culturii în administrarea Radioteleviziunii române, pentru a asigura un nou sediu pentru Radiodifuziunea română, așa-numita „Casă Radio”. Însă rezultatul a fost același: zero investiții.

În 2004, terenul capătă o nouă destinație. Guvernul Năstase decide să realizeze în zonă, în parteneriat public privat un proiect imobiliar, luând astfel naștere proiectul „Dâmbovița Center”, care următoarea structură: trei clădiri-turn de 26, 30, respectiv 34 de etaje, un mall (în locul Casei Radio), o roată panoramică, o fântână cu jocuri de lumini, un hotel de cinci stele şi o clădire de zece etaje care urma să fie oferită autorităţilor locale.

În trecut, investitorul a spus că a plasat 85 de milioane de euro aici, fără costul de achiziție al companiei. Șantierul este, însă, abandonat de mult timp. În ziua de astăzi, Casa Radio a rămas un proiect care nu a mai fost dezvoltat. Clădirea a rămas în paragină, deși s-a dorit a fi o construcție modernă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net