Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns o mare ruină. Institute importante funcționează acolo: „Am cerut Guvernului să se ocupe...”
Casa Academiei Române, cunoscută inițial sub numele de „Casa Științei și Tehnicii”, este una dintre cele mai impunătoare, dar și controversate clădiri din București. Cu timpul însă a ajuns o mare ruină deoarece de 30 de ani stă nederminată, în timp ce reprezentanții Academiei au depus nenumărate memorii către Guvern pentru a se lua măsuri. Fără succes însă, până în prezent.
Clădirea uriașă construită de Nicolae Ceaușescu care a ajuns o mare ruină
Proiectată în anii '80 sub regimul lui Nicolae Ceaușescu, această clădire este situată pe Dealul Spirii, în locul unui cartier istoric din zona Uranus, distrus între 1982 și 1984 pentru a face loc acestei construcții colosale.
După cutremurul devastator din 1977, în București au fost inițiate ample lucrări de reabilitare și modernizare a orașului. Acestea au inclus și un ambițios plan de dezvoltare arhitecturală a zonei centrale, inspirat de un proiect mai vechi al regelui Carol al II-lea din 1935. Nicolae Ceaușescu a preluat și extins acest proiect, dorind să transforme centrul Bucureștiului într-un simbol al puterii și grandorii regimului său.
Planul de modernizare al lui Ceaușescu a inclus mai multe construcții monumentale, dintre care cele mai notabile sunt Casa Republicii (Casa Poporului, acum Palatul Parlamentului), clădirea Ministerului Apărării Naționale, Casa Radio, Casa de Oaspeți (actualul Hotel JW Marriott), Parcul Izvor și Bulevardul Victoria Socialismului (astăzi Bulevardul Unirii). În acest context, Casa Academiei Române a fost gândită ca un centru dedicat științei și tehnicii, dar și ca sediu pentru biroul Elenei Ceaușescu, soția dictatorului.
Pentru a realiza aceste planuri grandioase, un întreg cartier din centrul Bucureștiului, situat pe Dealul Spirii, a fost sacrificat. Străzi elegante și pitorești precum Arionoaiei, Meteorilor și Ecoului, pavate cu piatră cubică și caracterizate de arhitectura specifică Bucureștiului vechi, au fost rase de pe fața pământului pentru a face loc noilor construcții.
Pe terenul viran rezultat, în apropierea masivei Case a Poporului, a fost ridicată Casa Academiei Române. Deși această clădire pare mică în comparație cu Palatul Parlamentului, ea este, la rândul său, un colos arhitectural, impunându-se în peisajul urban al capitalei.
Din păcate, clădirea de pe Calea 13 Septembrie, aflată în administrarea Academiei, a ajuns o mare ruină, deși 50 de institute încă se folosesc de ea. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române a declarat pentru Ziare.ro că de-a lungul timpului s-au făcut nenumărate sesizări către Guvern pentru a rezolva problemele. Acesta spune că Academia a făcut câteva investiții în clădire, însă este nevoie de sume mari de la stat pentru a o reabilitate așa cum se cuvine.
„Am solicitat Guvernului de mai multe ori. Am fost în audiență chiar la trei prim-miniștri ai României și am cerut să se ocupe cineva de această clădire care arată groaznic și care e neterminată de 35 de ani.
Am fost de acord chiar să preia clădirea Guvernul României, să facă ce dorește din ea și să ne dea nouă, Academiei Române, două-trei clădiri cumva echivalente ca spațiu. (…)
Și am cerut Guvernului să se ocupe de această clădire, să o termine, pentru că partea centrală, care trebuia să fie cu săli de ședințe, cu birouri pentru conducerea Academiei, a instituțiilor care funcționau înainte de 1989, partea aceea e neterminată”, a spus Ioan Aurel Pop.