Obiceiurile alimentare extrem de ciudate ale dictatorului Nicolae Ceaușescu. Care era desertul preferat al soției sale

Nicolae și Elena Ceaușescu, liderii autoritari ai României din perioada comunistă, aveau obiceiuri alimentare neobișnuite, care adesea surprindeau și iritau gazdele lor internaționale. Potrivit cărții „Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”, scrisă de Victoria Clark și Melissa Scott, Ceaușescu era extrem de precaut în privința alimentației sale, refuzând adesea mâncarea oferită de omologii săi în timpul vizitelor oficiale.

Nicolae Ceaușescu. Foto: arhiva.
Nicolae Ceaușescu. Foto: arhiva.

Nicolae Ceaușescu călătorea cu mâncarea de acasă

Unul dintre obiceiurile care îi iritau pe liderii internaționali era refuzul lui Nicolae Ceaușescu de a consuma hrana locală în timpul vizitelor de stat. În loc să guste din preparatele tradiționale ale țării gazdă, Ceaușescu își aducea propria mâncare din România și consuma doar sucuri de legume crude. Acestea erau băute exclusiv cu ajutorul unui pai, un detaliu care, deși poate părea minor, aducea nemulțumire printre gazdele sale.

Irina Sava, fosta bucătăreasă a familiei Ceaușescu, a dezvăluit că Nicolae avea o predilecție pentru o tocană specială, preparată dintr-o găină întreagă, cu tot cu cap și gheare. Acest fel de mâncare tradițional era unul dintre puținele care nu lipseau din meniul său.

Care era desertul preferat al Elenei Ceaușescu

Dacă obiceiurile alimentare ale lui Nicolae Ceaușescu erau strict reglementate de precauții și preferințe alimentare ciudate, soția sa, Elena, avea un desert preferat neobișnuit pentru un lider comunist: coliva. În contextul regimului comunist, care descuraja tradițiile religioase, această alegere era surprinzătoare.

Suzana Ardeiaș, bucătăreasa și menajera cuplului Ceaușescu, a povestit că Elena Ceaușescu era foarte implicată în prepararea colivei. „Mi-a arătat de la zero cum să o prepar. Arpacașul trebuia ales cu mare atenție, spălat în nouă ape și fiert cu grijă. Îmi spunea cum să îndepărtez spuma și să las grâul să se umfle sub un capac acoperit cu o cârpă”, a povestit Ardeiaș. De asemenea, Elena avea reguli stricte pentru modul în care nuca trebuia tocată și preparată, insistând ca aceasta să fie coaptă pentru un gust mai intens.

Elena Ceaușescu nu doar că adora coliva, ci era și extrem de meticuloasă în ceea ce privește decorarea acesteia. „Mi-a explicat cum să o ornez cu nucă, lămâie, rom, zahăr și vanilie, și mi-a arătat cum să pun bomboane fondante și ciocolată deasupra”, a mai adăugat bucătăreasa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net