Cine a fost ultima supraviețuitoare din buncărul lui Hitler și ce secrete a ascuns până aproape de moarte

O femeie, despre care se crede că a fost ultima supraviețuitoare a așa-numitului Führerbunker, buncărul lui Hitler, de la Berlin, a murit la sfârșitul lunii iunie, cu o zi înainte de a împlini vârsta de 95 de ani. Se numea Johanna Ruf. Ea a lucrat inițial într-un buncăr de la stația Anhalter, dar apoi s-a mutat în Cancelaria Reichului, într-o zonă de lângă buncărul lui Hitler.

Johanna Ruf, ultima supraviețuitoare din buncărul lui Hitler / Foto: Historia.ro
Johanna Ruf, ultima supraviețuitoare din buncărul lui Hitler / Foto: Historia.ro

În aprilie 1945, când avea vârsta de 15 ani, Johanna Ruf făcea parte din Bund Deutscher Mädel, aripa feminină a organizației de tineret a partidului lui Hitler. În ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, după ce orele de școală au fost întrerupte în luna ianuarie a anului 1945 , ea a lucrat ca asistentă, inițial, într-un buncăr de la stația Anhalter, dar apoi s-a mutat în Cancelaria Reichului, într-o zonă de lângă buncărul lui Hitler.

Și-a notat gândurile și experiențele trăite în „zona de apărare a cetății”, cum era cunoscută zona din jurul Cancelariei. Apoi, în 2017, a publicat o serie de memorii intitulată „O palmă pentru micul Goebbels”.

Am scris ceva pe bucăți de hârtie în fiecare zi, apoi am scris într-un caiet și apoi la mașina de scris. Mult timp, mi-a fost rușine pentru că i-am dat lui Helmut, micul Goebbels, o mare palmă peste față. Era așa de obraznic! Prea entuziasmat. L-am amenințat că îl pălmuiesc. El a spus: «Haide atunci!» Așa că i-am dat una. Câteva ore mai târziu, Helmut și cele cinci surori ale lui erau morți, otrăviți de mama lui Magda în buncăr”, a povestit ea, relatează Historia.ro.

Un doctor a informat-o că Hitler s-a sinucis

Berliner Zeitung a relatat că Ruf a fost și unul dintre ultimii oameni care i-au văzut pe copiii lui Goebbels înainte ca aceștia să fie uciși de părinții lor în buncăr. În ciuda faptului că nu l-a întâlnit niciodată pe Adolf Hitler, femeia susține că l-a văzut în schimb pe notoriul său ministru al propagandei, Joseph Goebbels, când el a vizitat spitalul unde a ținut un discurs de încurajare în timp ce Armata Roșie sovietică se apropia: „El a spus: «Victoria finală este la ușă», dar nu erau decât ruși la ușă”. 

Totodată, Wieland Giebel, care a editat cartea lui Ruf, a spus că lucrarea ei este o dovadă importantă care discreditează conspirația că Hitler a supraviețuit, întrucât ea povestește cum un doctor a informat-o că Hitler s-a sinucis și că soldații i-au ars corpul.

Führerbunkerul din centrul Berlinului a fost finalizat între 1936 și 1944, iar Hitler s-a mutat în cele din urmă în el pe 16 ianuarie 1945. Apoi și-a petrecut ultimele 105 zile din viață în buncăr, în timp ce Armata Roșie a lui Stalin strângea lațuri în jurul capitalei celui de-al Treilea Reich.

Buncărul pe două etaje a fost situat sub sediul lui Hitler, Cancelaria Reichului. Conținea un birou, infirmerie și sală mare de conferințe. Hitler s-a căsătorit cu Braun în buncărul său pe 29 aprilie și s-a împușcat a doua zi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net