Cine au fost, de fapt, cocalarii? De unde vine, cu adevărat, acest cuvânt?

Cuvintele folosite în societate s-au schimbat de-a lungul timpului; cu toate acestea, anumiți termeni folosiți astăzi au cu totul un alt înțeles față de cel pe care îl aveau în trecut, iar exemplul despre care vom vorbi este termenul „cocalar”. 

Ce semnifică anumiți termeni / foto: Pixabay
Ce semnifică anumiți termeni / foto: Pixabay

Din ce în ce mai mulți tineri, și nu numai, obișnuiesc să pună eticheta de „cocalar” anumitor persoane care au un stil și un comportament care în ochii lor poate lăsa de dorit. Astăzi vom vorbi însă de unde provine acest cuvânt și cum anume astăzi a ajuns să aibă un înțeles total diferit. 

De unde provine acest termen?

În argoul urban românesc își face loc și termenul „cocalar”, de cele mai multe ori folosit în sens peiorativ, ostentativ, însă puțini cunosc cu adevărat proveniența și istoria lui. 

Termenul respectiv provine de la cuvântul „coclauri”, care semnifica locuri retrase, pustii sau izolate. Așadar, considerați „cocalari” erau oameni săraci care locuiau în aceste zone izolate, de obicei departe de sate. De asemenea, acest termen era folosit pentru descrierea comunității de rromi nomazi care trăiau în bordeie sau corturi și care se ocupau cu diverse meșteșuguri sau comerț ambulant.

Spre deosebire de sensul în care este folosit acum, atunci era utilizat pentru descrierea oamenilor simpli, marginalizați, care locuiau la periferire. 

Cum este descris „cocalarul” din prezent? 

Dacă ne-am lămurit cu semnificația veche a termenului „cocalar”, începând cu anii 2000 acesta a devenit aproape o figură mitologică, descriind un bărbat care are apariții excentrice: haine de firmă contrafăcute și cu brandurile la vedere, tipicile lanțuri groase de aur și alte accesorii care ies în evidență, muzica în blană în mașini tunate, predominante fiind manelele, și cu o încredere în sine debordantă.

De asemenea, nu doar în România există un astfel de termen, deoarece echivalentele sale pot fi întâlnite și în alte culturi: „chav” în Marea Britanie, „gopnik” în Rusia, „bro” în SUA și „guidi” în Italia, potrivit shtiu.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test jpg
Lacul Rosu jpg
gaseste sarpele facebook jpg
Ilie Bolojan FOTO INQUAM / Octav Ganea
rodia jpg
Nave de croazieră pe Bosfor pleacă de pe Cornul de Aur în Istanbul Foto Daciana Stoica pentru Adevărul
curatare aparat aer conditionat jpeg
san fermin profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net