Cine deține cel mai rar pașaport din lume. Istoria lui datează de aproape 1000 de ani

Ultima actualizare:

Cel mai rar pașaport din lume este emis de o națiune suverană, cu statut de observator al Națiunilor Unite și cu propria constituție, dar, în mod neobișnuit, nu are un teritoriu. Emite plăcuțe de înmatriculare pentru mașini – fără a avea drumuri pe care să le poată conduce – și propriile ștampile, monedă și pașapoarte, relatează CNN. Este vorba despre Ordinul Suveran Militar de Malta – cunoscut și sub numele de Cavalerii de Malta.

image

Ordinul Suveran Militar de Malta este un ordin religios catolic cu o istorie de aproape 1.000 de ani. Este o organizație de ajutor umanitar cu un buget de mai multe milioane de dolari, cu operațiuni care includ tabere de refugiați și programe de ajutorare în caz de dezastre în aproximativ 120 de țări din întreaga lume.

Istoria Cavalerilor de Malta

Cavalerii au luat naștere ca ordin cavaleresc în Ierusalim în jurul anului 1099 și au primit în dar arhipelagul maltez în 1530 de la regele Spaniei.

Napoleon Bonaparte i-a forțat pe Cavaleri să părăsească Malta în timpul invaziei franceze din 1798, iar în prezent, Ordinul își are sediul la Roma.

image

Daniel de Petri Testaferrata, președintele Ordinului, cu sediul în Malta, a declarat pentru CNN că doar aproximativ 100 dintre cei 13.500 de cavaleri, domnițe și capelani, care sunt acum împrăștiați pe tot globul, trăiesc în arhipelagul maltez.

Primele pașapoarte au fost emise de Ordinul de Malta în anii 1300, când diplomații săi au călătorit în alte state cu documente care atestau rolul lor de ambasadori.

După cel de-al Doilea Război Mondial, utilizarea pașaportului diplomatic a căpătat caracteristicile pașapoartelor folosite în alte țări.

De ce este interesant acest pașaport

Pașaportul purpuriu al Ordinului (poate o aluzie la sângele lui Hristos) este rezervat membrilor Consiliului Suveran și liderilor misiunilor diplomatice și familiilor acestora.

Acesta este împodobit cu litere aurii care menționează numele organizației în limba franceză, „Ordre Souverain Militaire de Malte”, și un blazon.

Pașaportul Ordinului Suveran Militar de Malta este unul dintre cele mai rare documente de călătorie din lume, cu doar aproximativ 500 de exemplare în circulație la nivel mondial.

Acesta oferă un nivel de prestigiu și recunoaștere internațională, deschizând uși în aproximativ 120 de țări unde Ordinul are operațiuni umanitare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net