Cine este Diana Nyad, cea care a înotat aproape 180 de km între Cuba şi Florida, la 64 de ani

Ultima actualizare:

La finalul anului trecut, pe platforma de streaming Netlix a apărut un film inspirat din realitate, „Nyad”, care explorează povestea remarcabilă a înotătoarei care, la peste 60 de ani, s-a lansat într-o aventură neobișnuită de a traversa aproape 180 de kilometri în largul mării, de la Cuba la Florida. De asemenea, Diana Nyad este și primul om din lume care a înotat acest traseu fără o cuşcă de protecţie împotriva rechinilor, iar printre primii oameni care au felicitat-o s-a numărat chiar Barack Oabama.

Record la 64 de ani: Diana Nyad a înotat din Cuba în Florida fără protecţie împotriva rechinilor
Record la 64 de ani: Diana Nyad a înotat din Cuba în Florida fără protecţie împotriva rechinilor

La 64 de ani, Diana Nyad a bifat un nou record şi a devenit prima înotătoare din lume care a traversat Strâmtoarea Florida fără cuşcă de protecţie împotriva rechinilor. Astfel, sportiva a sfidat legile naturii şi a parcurs înot distanţa de 177 de kilometri în numai 53 de ore, de la Havana, Cuba, la Key West, Florida. A fost a cincea încercare a ei, prima datând din 1978, iar următoarele patru după ce a împlinit 60 de ani.

„Timp de 49 de ore, vântul a suflat ca naiba şi a fost foarte greu. Prima zi, cea de sâmbătă, a fost cea mai grea. Mi-am spus ştiu, e greu, dar trebuie să faci cumva. Cu o mână te îndepărtezi de Cuba, cu alta te apropii de Florida”, a povestit Diana Nyad, relatează adevărul.ro.

Deținea deja câteva recorduri

Diana Nyad a încercat de trei ori fără succes această traversare - în 1978, apoi în august şi septembrie 2011. Americanca deținea deja recordul de cea mai mare distanţă parcursă înot fără ajutor, după ce a traversat cei 165 de km între Bahamas şi Florida în 1979, un periplu pe care l-a calificat mai puţin periculos decât cel care porneşte din Cuba, cât și recordul turului insulei Manhattan, de 7 ore şi 57 de minute, un timp stabilit când avea vârsta de 50 de ani.

Sportiva s-a antrenat timp de trei ani pentru ultima încercare, iar protecţia şi monitorizarea i-au fost asigurate de câteva bărci şi de un kaiac dotat cu un aparat care îndepărtează rechinii. De asemenea, ea abandonase a patra oară după ce meduzele au îneţepat-o în limbă, iar o furtună a pus-o în pericol.

„Nyad”, filmul de pe Netflix care îți prezintă încercările multiple ale înotătoarei

Povestea ei remarcabilă poate fi văzută în filmul de pe Netflix, „Nyad”, unde Jodie Foster și Annette Bening le interpretează pe Diana Nyad și Bonnie Stoll (prietena sportivei, care a lucrat ca antrenor atletic pentru celebrități și sportivi profesioniști).

Prezența lor conferă peliculei o adâncime și autenticitate remarcabilă. Chiar dacă nu sunt la prima lor colaborare, întâlnirea lor în Nyad aduce o nouă dimensiune emoțională și artistică. „Nyad” este o călătorie cinematică dedicată înfruntării, reînnoirii și înțelepciunii dobândite la vârsta de 60 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dureri de cap jpg
oana pellea jpg
copii jpg
robot umanoid star1 jpg
botosani jpg
bilet avion jpeg
batran viata lunga jpg
terorist Turcia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net