Cine este femeia din spatele farmaciilor Catena. Cum a devenit cea mai puternică antre­pre­noa­re din business

Anca Vlad, fondatoarea distribuitorului farmaceutic Fildas și a rețelei de farmacii Catena, cel mai puternic business din retailul şi distribuţia farma, și ambasadoare a afacerilor de familie, a devenit cea mai puternică antreprenoare din business pe piața locală.

Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas-Catena / foto: arhiva Click!
Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas-Catena / foto: arhiva Click!

Anca Vlad a avut o reușită colosală în 2022  în distribuţia şi retailul de medicamente: grupul pe care îl conduce a depăşit afaceri de 12 miliarde de lei (2.5 miliarde de euro), rezultate ce o poziţionează pe piaţa locală ca fiind cea mai puternică antreprenoare din business.

Faptul că sunt un antreprenor femeie mi-a adus oportunităţi speciale. În succesul unui business de sănătate empatia joacă un rol im­portant, ceea ce în mod natural am putut constata. Suntem multe femei antreprenor în România, dar şi femei manager care îşi exprimă talentul şi creativitatea într-un mediu mult mai deschis ca în alte ţări, cu sprijin reci­proc şi prietenie. La noi concurenţa este mai puţin importantă, iar cele­brarea rezultatelor o mare bucurie comună“, a declarat pentru ZF Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas- Catena, cel mai puternic business din retailul şi distribuţia farma.

În timp ce studia la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București, fluența în limbile engleză și franceză i-a permis să înceapă să lucreze ca traducătoare specializată în chimie pentru prospecte farmaceutice și conferințe medicale.

Cine este Anca Vlad

 Ulterior, în 1980, Anca Vlad a fost repartizată la o companie din industria lemnului, unde experiența sa de șapte ani în exportul de mobilă a ajutat-o în viața antreprenorială. A lucrat apoi pentru Camera de Comerț și Industrie a României ca director de țară pentru o companie străină, SmithKline Beecham Pharmaceuticals din Marea Britanie.

Cel mai important pas antreprenorial l-a făcut însă în 1993, când a înființat firma de vânzări de produse farmaceutice Fildas Trading, cea mai mare companie din acest sector, conform bilanțului de anul trecut. De asemenea, în 1999, a achiziționat o companie din Pitești dintr-o rețea de 30 de farmacii din Argeș, și a propulsat Catena în fruntea sectorului de retail farmaceutic.

Au trecut 25 de ani de Ziarul Financiar şi 31 de ani de Fildas Trading! Îmi amintesc bine bucuria şi mândria pe care le-am simţit în mo­mentul apariţiei ziarului. Era con­sfinţirea faptului că există cu adevărat business românesc, iar eu făceam parte din această comunitate nouă, tâ­nără şi plină de energie. Un Financial Times al României - ce vis frumos care a căpătat viaţă!“.

Brandul Catena, liderul pieței de farmacii fondat de antreprenorul Anca Vlad, a dominat piața atât ca cifră de afaceri, cât și ca număr de farmacii, ajungând anul trecut la 909 farmacii la nivel național.

Lanțul Catena a depășit 6.3 miliarde de lei în 2022, o creștere de 23%. Evoluția Catena a fost graduală, prin achiziții și deschiderea de noi magazine. În ultimii ani, tot mai mulți jucători importanți au deschis în orașe mai mici, nu doar pentru a concura cu marile centre, ci și pentru a ține cont de creșterea puterii de cumpărare a pacienților și de dezvoltarea sectorului medical privat. De altfel, în 2015, Catena avea 560 de unități în țară, cu afaceri de 1.8 miliarde de lei.

În 2018, Catena a lansat pe piață brandul Catena Pas cu Pas, sub care are magazine care comercializează produse de tehnologie medicală, de la suporuri ortopedice până la accesorii și echipamente medicale (tensiometre, termometre etc.). De asemenea, grupul deține o rețea de farmacii, Spring Pharma (Farmacia la Preț Mic), cu opt magazine în București, care comercializează la prețuri mici.

Anca Vlad a absolvit Liceul „C.A Rosetti” din București, cu predare în limba engleză. În 1976, a intrat la Academia de Studii Economice, secţia Relaţii Economice Internaţionale. Apoi, în 1987, a început să lucreze pentru Camera de Comerț și Industrie a României ca director de ţară pentru compania străină SmithKline Beecham Pharmaceuticals din Anglia. În 1993 punea bazele distribuitorului de medicamente Fildas Trading, iar în 1999 a fost creată şi partea de retail, prin achiziţia unei companii care avea o reţea de 30 de farmacii şi un depozit la Piteşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 2253052159 jpg
Tumulii de la Apold   O posibilă necropolă celtică jpeg
raiffeisen
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
vlad ciurea digi24
plante jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net