Cine sunt misterioșii „înaintași” ai lui Burebista! Cum i-au ajutat pe daci să devină stăpânii României de astăzi

Potrivit cercetărilor arheologice, în ciuda fatului că Burebista este considerat primul mare rege al dacilor, se pare că, de fapt, mărirea acestor triburi războinice dacice s-a datorat și altor căpetenii care au trăit înaintea sa. Mai exact, este vorba despre basilei, puțin cunoscuți astăzi.

Misterioasele căpetenii barbare care au crescut puterea dacilor
Misterioasele căpetenii barbare care au crescut puterea dacilor

Regele Burebista este considerat fondatorul regatului dac și totodată primul mare conducător al acestor triburi. În secolul I î.Hr. a reușit să unească toate triburile dacice pe un teritoriu vast care, după spusele vechiului geograf Strabon, se întindea de la Munții Balcani, în Sud, până în regiunea Carpaților Păduroși în Nord, și de la Marea Neagră și gurile Bugului în Est până în zona Slovaciei de astăzi, la Vest.

Burebista a reusit sa supună triburile bastarnilor, celților, cetățile grecești de la Marea Neagră și chiar să învingă armata romană în Dobrogea. Cu ajutorul lui Deceneu, Burebista a reformat statul dac din punct de vedere moral si religios. Mai mult, a transformat Sarmisegetusa Regia, o puternică cetate dacică, într-o importantă capitală barbară și un mare centru religios.

Până la moartea sa în anul 44 îHr, Burebista a fost unul dintre cei mai importanți regi barbari ai Europei Centrale de Est, fiind chiar implicat în războiul civil dintre Cezar și Pompei. Cu toate acestea, perioada lui Burebista, după cum arată sursele istorice, a fost doar o epocă de aur. Ascensiunea puterii dacilor în regiunea carpato-balcanică a început înainte ca acesta să devină rege.

De altfel, ascensiunea la putere a dacilor a fost atribuită în principal unui număr de domni puțin cunoscuți astăzi, care au lăsat „moștenire” lui Burebista alianțe tribale puternice, disciplină militară de fier în rândul războinicilor și cel mai probabil o experiență marțială deosebită.

Cine a fost Rubobostes

Dacii, după cum arată noile cercetări bazate pe diverse surse, scrise sau arheologice, au fost o confederație tribală născută în focul invaziilor celtice din Balcani, în secolul al III-lea î.Hr. Dacii erau cel mai probabil o combinație de războinici celtici, iliri, traci și geți. Odată cu slăbirea puterii regilor geți, dacii au asimilat acest popor trac și au căutat să stăpânească, mai întâi cu forța, asupra unui teritoriu vast.

Pământurile conduse de daci și geți erau amenințate de multe alte triburi. La vest de celții din neamurile scordisci, boi și taurisci. La est și nord-est de triburile bastarnilor, eventual germane sau baltice. În plus, amenințarea romană a crescut la orizont, devenind din ce în ce mai pregnantă după căderea Macedoniei. Unul dintre marii conducători daci care a reușit să sporească puterea triburilor dacice și care era cel mai probabil să aducă respect triburilor celtice a fost Rubobostes.

Acest rege dac este amintit de istoricul celtic latin Trogus Pompeius. În lucrarea sa aproape pierdută, Istoria lui Filip, el menţionează că regele Rubobostes sporea puterea dacilor. Trogus Pompei scria: „Creșterea puteri dacilor sub stăpânirea regelui Rubobostes”.

Nu există alte informații scrise despre această căpetenie. Unii specialiști au crezut că este vorba despre Burebista, iar Trogus Pompeiu i-ar fi stâlcit numele. Cu toate acestea, studii mai recente arată că Rubobostes și Burebista prezintă două caracteristici distincte. Rubobostes a trăit în secolul al II lea îHr, înainte de Burebista să ajungă la putere, iar centrul puterii lui a fost tot zona Transilvaniei de astăzi, poate către sudul acesteia.

Orelos, înaintaș al lui Burebista 

Un alt lider dac important, adevăratul „înaintaș” al lui Burebista, a fost Oroles. Și el este o figură misterioasă, despre care Trogus Pompei a scris în „Istoria lui Filip”. Oroles a fost o puternică căpetenia dacică, dar de data aceasta a condus peste o uniune de triburi din zona Moldovei de astăzi.

Era în conflict cu bastarnii, probabil nemții, care ajunseseră undeva în actuala regiune Bucovina. Prima confruntare cu bastarnii nu a fost de bun augur pentru daci, cel puțin așa arată Trogus Pompei. Oroles și-a pedepsit cu cruzime războinicii pentru lipsa lor de curaj. În cea de a doua confruntare, dacii au fost învingători și au oprit invazia bastarniană ân zona ce este acum Transilvania. Oroles a fost în mod clar un contemporan al lui Rubobostes. Poate că au cooperat și au impus hegemonia dacică în zonă.

„Și dacii sunt o mlădiță a geților. În vremea regelui Oroles, se luptară fără succes împotriva bastarnilor și de aceea, ca pedeapsă pentru slăbiciunea arătată, au fost siliți, din porunca regelui,ca atunci când voiau să doarmă, să pună capul în locul picioarelor și să facă soțiilor lor serviciile pe care mai înainte acestea obișnuiau să le facă lor. Aceată pedeapsă a fost înlăturată numai după ce prin vitejia lor au șters rușinea care și-au atras-o în războiul de mai înainte”, preciza Trogus Pompeius, textul fiind cuprins în lucrarea „Istoria României în texte” a lui Bogdan Murgescu, relatează Adevărul.ro. 

După cum arată Trogus Pompei, Oroles avea o mare putere asupra războinicilor săi. Mai mult, a impus o disciplină de fier. O disciplină de care mai târziu avea să beneficieze Burebista în campaniile sale.

Părerile sunt împărțite despre Oreos. Unii spun că a fost „înaintașul” lui Burebista, alții spun că a fost contemporan și Oroles i-a cedat supremația în confederația sa tribală lui Burebista.  Cel mai probabil, Burebista a beneficiat de contribuția importantă a lui Rubobostes și Oroles, reușind efectiv să aducă puterea dacilor la apogeu. Burebista și-a asumat alianțe tribale puternice, poate cu importantele centre fortificate ale lui Rubobostes și războinici de fier din Carpații Orientali.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Test  Alege culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1897930903 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
lapte bivolita adobestock jpg
cutremur mexic jpg
accident Polonia jpeg
Dmanisis Gora georgia caucaz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net