Codul bunelor maniere, în 1915! În ce ordine erau așezați oamenii la masă și ce feluri de mâncare erau servite

În anul 1915, existau sfaturi privind Codul Bunelor Maniere la masă. Era vorba și pe atunci despre un instrument de reglare a comportamentului. Spre exemplu, stăpânul și stăpâna casei se așezau unul în fața celuilalt, la mijlocul mesei, ca să poată să vegheze totul.
Și în prezent, cărţile care ne învaţă normele de comportament civilizat sunt la mare căutare în toată lumea.

Codul Bunelor Maniere, în trecut Foto: arhivă Click!
Codul Bunelor Maniere, în trecut Foto: arhivă Click!

Cum trebuia să te așezi la masă 

Codul bunelor maniere își are originea în Antichitate, iar de-a lungul istoriei a evoluat de la reguli rigide legate de statutul social și religios, la un set mai flexibil de norme care promovează respectul, politețea și armonia în societate.

Revista "Moda șic Ilustrată" oferea cititorilor, în numărul din 25 iunie 1915, o serie de sfaturi privind codul bunelor maniere la masă: „E greu să dai la masă locul cuvenit fiecăruia. Stăpânul și stăpâna casei se așază unul în fața altuia la mijlocul mesei, ca să vegheze peste tot. Locurile de onoare sunt pentru bărbați la dreapta și la stânga stăpânei casei și pentru femei la dreapta și la stânga stăpânului casei.

Trebuie apoi să fie alternativ: un bărbat și o femeie. Rudele trebuiesc risipite. E de înțeles că tinerii se află spre cele două capete ale mesei. Surorile sunt așezate după vârstă, dar dacă o fată e măritată, sora cea mare, nemăritată vine după ea."

Când se puneau fructele pe masă 

E partea cea mai însemnată a cinei, fără îndoială și trebuie organizată cu o oarecare știință. Trebuie să variezi mâncările, să nu pui prea multe mâncări indigeste și nici o prea mare uniformitate. Peștele e de rigoare la o cină mai ceremonioasă și vine după supă. Carnea, mai ales de pui și vânaturi. Legumele, după sezon. Se dă prăjituri, bomboane, fructe confe (nu confiate, cum zic mulți ignoranți). Fructele se dau la urmă.

La masă vin obișnuit, după supă însă se obișnuiește vinul de Madera, Tokay la desert. Șampania, cea din urmă. După masă se servește cafeaua în salon. Cafeaua o duce un servitor. Afară de cazuri excepționale, după masă îți petreci seara acolo unde ai fost invitat să mănânci. Domnii pot să se ducă în odaie, în care se fumează. Uneori și o serată muzicală, literară sau dansantă. Se servește sirop, iar la urmă ceai pe tăvi cu brioșe calde sau prăjituri uscate”, scria revista "Moda șic Ilustrată", potrivit historia.ro

Codul bunelor maniere strâns legat de evoluția omului în societate 

Istoria codului bunelor maniere este strâns legată de evoluția societății umane și de norme sociale care au apărut și s-au schimbat în funcție de valorile culturale, religioase și politice din diferite perioade istorice. Codul bunelor maniere a fost un instrument de reglare a comportamentului în societate, având scopul de a asigura armonia și respectul între indivizi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jasmine larsen rapunzel instagram jpg
nasterea domnului jpg
dimitrie tomozei captura video jpg
cafea turceasca istock jpg
Pahar pahare vin alcool FOTO Shutterstock
irene ghica şi errol flyn foto profimedia
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
Ţările române la sfârşitul domniilor fanariote. FOTO www.wikipedia.org
image
actualitate.net
image
actualitate.net