Competiţia în cuplu. Când devine distructivă?
În orice relaţie de cuplu este inevitabilă apariţia competiţiei, uneori cu efect constructiv, alteori cu efect distructiv, esenţial este să învăţaţi să o gestionaţi corespunzător pentru a nu vă distruge relaţia cu partenerul de viaţă. Principalele forme de competiţie în cuplu sunt: pentru putere, pentru prestigiu sau din orgoliu.
Este preferată în general competiţia în cadrul unei relaţii stabile, relaţii ce oferă securitate şi confort psihic, ce ajută la construirea încrederii şi conştiinţei de sine. Competiţia în cuplu poate sugera o intimitate şi apropiere profundă între parteneri, contribuind astfel la întărirea şi dezvoltarea relaţiei şi a voastră personală.
Competiţia în cuplu devine distructivă atunci când persoanele nu se cunosc suficient şi sunt nesigure pe valorile şi calităţile lor, fiind tentate să exagereze condiţiile competiţiei. Iniţial competiţia are manifestări punctuale, drăgăstoase, în timp se pot transforma în conflict: cine aduce cei mai mulţi bani, cine la ce se pricepe mai bine, cine e mai inteligent. Pentru a limita efectele distructive ale competiţiei în cuplu este necesar să conştientizaţi la timp apariţia acestei competiţii şi să învăţaţi cum să o canalizaţi spre dezvoltarea voastră personală şi a relaţiei.