Copiii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au avut parte de un destin tragic și un sfârșit cumplit. Cum și-au pierdut viața Alexandru și Dimitrie

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a avut, cel puțin la prima vedere, o viața sentimentală extrem de complicată. Nu a avut copii cu soția lui, Elena Cuza, dar a făcut, în schimb, doi cu amanta sa, Maria Obrenovici.

Cuza a avut doi copii care au murit tineri / foto: arhivă
Cuza a avut doi copii care au murit tineri / foto: arhivă

Cei doi copii, care au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, au avut parte de un destin tragic. Unul a murit din cauza unei boli necruțătoare, iar celălalt s-a sinucis din amor.

În 1844, Alexandru Ioan Cuza, s-a căsătorit cu Elena Rosetti. El avea 24 de ani, iar tânăra doamnă doar 18 ani. Veșnic îndrăgostit de sexul frumos, fostul domnitor a avut multe aventuri amoroase, scrie Historia.

În vreme ce soţia Elena căuta tratament în străinătate pentru infertilitate, din dorinţa de a-i dărui domnitorului urmaşi, acesta se consola cu tinere domniţe.

Un lung șir de aventuri

Căsnicia celor doi a însemnat, de fapt, un şir lung de amante pentru domnitor şi multă nefericire pentru încercata doamnă.

Până la urmă, dintre toate, Cuza s-a îndrăgostit iremediabil de Maria Obrenovici. Aceasta a devenit amanta oficială, iar relaţia nu a fost un secret pentru soţia sa, Elena.

Când Maria a făcut doi copii cu Alexandru Ioan Cuza, Elena a acceptat să îi înfieze şi s-a ocupat de educaţia lor. 

Despre primul fiu al Mariei Obrenovici s-a spus că n-ar fi fost, de fapt, al lui Cuza, ci al lui C. Liebrecht, un alt amant al Mariei. Cert este că domnitorul Cuza a recunoscut ambii copii, iar doamna Elena a acceptat să îi înfieze.

Soţia lui Cuza a fost cea care i-a crescut pe Alexandru şi Dimitrie, fii avuţi de domnitor cu amanta Maria.

Ce s-a întâmplat după moarte lui Cuza

Cei doi copii ai lui Cuza, Alexandru (stânga) și Dimitri (dreapta) / foto: arhivă
Cei doi copii ai lui Cuza, Alexandru (stânga) și Dimitri (dreapta) / foto: arhivă

După ce a abdicat, Cuza a stat 7 ani în exil. A murit la Heidelberg, în 1873. Trupul neînsufleţit al domnitorului a fost adus în ţară şi înmormîntat, iniţial, la castelul din localitatea ieşeană Ruginoasa. Prin testament, Cuza i-a desemnat drept urmași pe cei doi fii ai Mariei Obrenovici. După moartea domnitorului, copii au rămas în continuare în grija Elenei.

Dimitrie, fiul cel mic al lui Cuza, a avut un destin tragic. A urmat studiile la Paris şi, întors în ţară, s-a stabilit la Palatul Ruginoasa, acolo unde locuiau Elena Cuza şi fratele lui, Alexandru.

Tânărul s-a îndrăgostit de una dintre slujnicele de la palat. Când legătura a fost descoperită de Elena Cuza, slujnica a fost alungată.

Se spune că Dimitrie s-a certat cu mama adoptivă şi, pe fondul neînţelegerilor şi a firii sale instabile, s-a sinucis în 1888. A fost găsit împuşcat în camera sa din Palatul Ruginoasa.

Nici Alexandru Cuza nu a avut o soartă mai bună. El a fost descris în cărțile de istorie drept o fire flegmatică, lipsită de voinţa şi ambiţia  pe care o avea tatăl său. Istoricii îl amintesc drept o fire bolnăvicioasă, născut cu o malformaţie congenitală la inimă.

S-a căsătorit cu Maria Moruzzi şi a murit în 1889, la doar 23 de ani, ucis de o boală de inimă, pe vremea când se afla în luna de miere în Spania. Văduva lui s-a recăsătorit cu Ion I. C. Bratianu şi a fost mama marelui istoric de mai târziu George I. Bratianu.

Și amanta s-a sinucis

Amanta lui Alexandru Ioan Cuza a avut și ea parte de o moarte tragică. S-a sinucis la la Dresda, pe 16 iulie 1876, la vârsta de 44 de ani, după ce aflase că este grav bolnavă. A murit la trei ani după dispariţia domnitorului Cuza.

A fost înmormântată la biserica Sf. Spiridon din Iaşi. În 1908, a fost deshumată şi mutată în Cimitirul „Eternitatea” Iaşi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
cartierul justitiei jpg
raisi elicopter prabusit jpg
tuneluri autostrada jpg
doctorul mircea beuran jpeg
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net