Cu cât se vinde în prezent bancnota cu Eclipsa de Soare din 1999. Colecționarii sunt dispuși să plătească bani grei pentru un astfel de exemplar

Ultima actualizare:

În 1999, când a avut loc Eclipsa totală de Soare și am intrat într-un nou mileniu, Banca Națională a României a marcat evenimentul astronomic prin emiterea unei bancnote de 2.000 de lei confecționată din polimer. În prezent, cei care încă o mai au în casă, o pot vinde contra unui preț substanțial.

Bancnota cu Eclipsa totală de Soare din 1999 / Sursă foto: Casacumonede.ro
Bancnota cu Eclipsa totală de Soare din 1999 / Sursă foto: Casacumonede.ro

Cu cât se vinde o bancnotă de 2.000 de lei din 1999

Bancnota pe care a fost inscripționată Eclipsa Totală de Soare din 11 august 1999 a fost prima bancnotă din polimeri emisă atât de România, cât și de Europa. Acești bani se vând în prezent pe sume considerabile, iar românii care au păstrat acasă această bancnotă, pot primi din partea colecționarilor 2.180 de lei.

Colecționarii au publicat mai multe anunțuri pe platformele de vânzări, fiind dispuși să plătească bani grei pentru un astfel de exemplar. De exemplu, un român a cerut pentru o singură bancnotă 2.180 de lei, potrivit OLX. Totuși, acesta spune că prețul poate fi negociabil pentru cumpărători.

Elementele care se află pe bancnota cu Eclipsa totală de Soare din 1999

Pe site-ul Băncii Naționale a României se găsesc informații cu privire la elementele care se află pe partea principală a bancnotei. Astfel acestea sunt: reprezentarea stilizată a sistemului Solar, stema României, fereastra transparentă, numele băncii emitente, respectiv „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”, un medalion cu sigla BNR.

Lista elementelor continuă cu valoarea bancnotei în cifre și litere, cât și anul emisiunii. Pe partea stângă se găsesc semnăturile guvernatorului și casierului central, amplasate vertical. De asemenea, pe partea dreaptă se regăsește valoarea nominală „DOUĂ MII 2.000”

Pe spatele bancnotei este ilustrată harta României în care sunt marcate zonele în care eclipsa de Soare a avut maximă vizibilitate. În partea de sus sunt imprimate valoarea nominală, denumirea băncii și sigla BNR. De asemenea, deasupra valorii nominale este imprimat textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”. Seria și numărul bancnotei sunt scrise cu litere și cifre în două culori, respectiv roșu și negru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistem de rachete patriot al armatei germane profimedia 0773167857 jpg
image
image
image
image
image
image
Orsova Veche jpg
sanziene unsplash jpeg
bulgaria 2098838 1280 jpg
bloc China jpg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
castraveti png
pisică  foto   Shutterstock jpg
555 (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net