Bancnota care te poate îmbogăți. Se regăsește în colecția ta?

În lumea colecționarilor din România, anumite bancnote și monede rare au devenit adevărate comori, atrăgând prețuri exorbitante pe platformele de vânzare online. 

Bancnote vechi. Foto: arhiva.
Bancnote vechi. Foto: arhiva.

Printre acestea se numără bancnota de 50 de lei cu portretul lui Alexandru Ioan Cuza și alte piese de valoare din patrimoniul numismatic al țării.

Bancnota de 50 de lei, emisă în anii '60, una dintre cele mai căutate

Bancnotă de 50 de lei. Foto: arhiva.
Bancnotă de 50 de lei. Foto: arhiva.

Bancnota de 50 de lei, emisă în anii '60, este acum una dintre cele mai căutate piese de colecție. Aceasta, având dimensiuni standard de 145 mm lățime și 72 mm înălțime, prezintă portretul lui Alexandru Ioan Cuza pe față, împreună cu stema României. Pe verso se află o reprezentare iconică a Palatului Culturii din Iași. Anunțurile online demonstrează popularitatea și valoarea acestei bancnote, cu un utilizator dispus să o vândă pentru suma de 5.000 de lei, negociabil.

De asemenea, o altă bancnotă extrem de valoroasă este cea de 100 de lei din 1966, cu chipul lui Nicolae Bălcescu. Aceasta are dimensiuni de 153 mm lățime și 75 mm înălțime, fiind decorată cu stema și cu reprezentarea Ateneului Român pe spate. Anunțurile de vânzare online indică prețuri ridicate pentru această bancnotă, ajungând până la 3.000 de lei.

Și monedele valorează sume substanțiale

Nu este vorba doar de bancnote. Monedele rare din colecțiile românești atrag, de asemenea, atenția și valorează sume substanțiale. De exemplu, o monedă de 500 de lei din 1999, cu un diametru de 25 mm și o greutate de 3.7 grame, făurită din Aluminiu-Magneziu, este scoasă la vânzare cu 1.800 de lei.

Pe aversul monedei se găsesc inscripțiile "ROMANIA", "500 LEI", și o cunună din frunze de laur, în timp ce pe revers sunt reprezentate stema României, ramuri de laur, anul emiterii (1999), și inițialele gravorului VG (Vasile Gabor).

Cauza acestei creșteri a valorii este interesul în creștere pentru istoria și cultura României exprimat prin colecționarea bancnotelor și monedelor vechi. Mulți pasionați și investitori văd în aceste obiecte un potențial de creștere a valorii în timp. Aceste achiziții nu sunt doar o modalitate de a colecționa, ci și o strategie de investiție.

Pe măsură ce cererea continuă să crească, prețurile acestor piese rare ar putea să își continue ascensiunea, oferind posesorilor șansa de a face investiții profitabile în patrimoniul numismatic al României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net