Ai acasă această bancnotă? Poți obține o avere pe ea!

Bancnota cu cea mai mare valoare nominală din lume este cea de 100 de milioane de trilioane de pengő din Ungaria, care a fost emisă în timpul hiperinflației postbelice din perioada următoare celui de-al Doilea Război Mondial.

image

Înainte ca forintul să fie introdus, în Ungaria se folosea moneda pengő, conform informațiilor furnizate de Daily News Hungary. Pengő a fost introdus ca monedă maghiară populară după Primul Război Mondial, cu sprijinul unor împrumuturi occidentale, înlocuind coroana valorizată negativ în urma inflației din anii 1918-1920.

Pengo nu a existat prea mult timp

Cu toate că existența pengő a fost destul de scurtă, fiind folosită doar între 1927 și 1946, moneda a fost martora celei mai severe hiperinflații din istorie, ceea ce a dus la fenomene de denumiri și evaluări de neînțeles ale banilor.

La momentul introducerii forintului, raportul de schimb era de 1 forint la 400.000 de septilioane de pengő. Acest lucru a determinat o lipsă de interes în a schimba pengő în forinți, astfel încât, în final, bancnotele de pengő au fost lăsate pur și simplu pe străzile din Ungaria, fiind măturate de gunoaieri.

În perioada de hiperinflație extremă, moneda maghiară a pierdut anual aproximativ 2,9 septilioane de procente din valoarea sa. În momentul cel mai grav al hiperinflației, în iulie 1946, prețurile se dublau la fiecare 15 ore, potrivit origo.hu.

Această criză economică a determinat oamenii să arunce bancnotele de hârtie, deoarece acestea deveniseră inutile. Populația urbană a fost cea mai afectată, mulți locuitori fiind nevoiți să se deplaseze în satele din apropiere pentru a face troc de bunuri pentru a-și putea asigura hrana.

Astfel, s-au observat schimburi de bunuri precum carne de porc sau grâu în schimbul unor produse considerate "high-tech" precum radiouri.

Aceste bancnote sunt rare și foarte valoroase

Bancnotele de 100 de milioane de b.-pengő sunt rare și valoroase. Moneda a trecut rapid de la pengő la milpengő (milion "millió" pengő), apoi la b.-pengő (trilion "billió" pengő). Astfel, într-o perioadă scurtă, valoarea unui obiect a crescut de la patru sute de pengő în septembrie 1945 la un trilion de trilioane de pengő nouă luni mai târziu.

Introducerea celei mai mari valori nominale de bancnotă, respectiv 100 de milioane de b.-pengő, a avut loc la 11 iulie 1946, însă a fost înlocuită rapid de forint la 1 august 1946.

Fiindcă numărul de bancnote de o sută de milioane de b.-pengő aflate în circulație a fost limitat, acestea sunt acum considerate extrem de rare. Colecționarii sunt dispuși să plătească sume substanțiale pentru aceste bancnote, cu precădere cele în stare bună. Există chiar foi întregi de bancnote, conținând 35 de exemplare neatinse, care sunt considerate cele mai valoroase.

Bancnota de 100 de milioane de trilioane de pengő este foarte căutată pe piața colecționarilor, cu prețuri ce pot ajunge între 300 și 500.000 de forinți (770-1.284 EUR), în funcție de starea acesteia. Această bancnotă este apreciată nu doar de colecționarii din Ungaria, ci și de cei din alte țări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net