Cum a ajuns Braşovul să fie pomenit într-un basm al Fraţilor Grimm, unde este descoperit de 130 de copii
Povestea începe în orăşelul Hamelin de la graniţa Germaniei cu Luxemburgul, în 1284. Se spune că un cântăreț la flaut, al cărui instrument se credea că e vrăjit, a fost chemat de mai marii orașului pentru a alunga șoarecii care invadaseră cetatea. Ceva l-a supărat pe flautist și cu un cântec vrăjit a furat 130 de copii. Ei au descoperit Brașovul.
Ce spune povestea Fraților Grimm
Basmul fraților Grimm, „Flautistul din Hamelin”, tradus și „Copiii din Hamelin“, este o prelucrare a unei legende germane de acum aproape 740 de ani. Îmbinând această legendă cu folclorul din Transilvania, frații Jacob şi Wilhelm Grimm au însăilat o nouă poveste care începe în Germania și se termină în Braşov.
Povestea spune că flautistul s-a supărat pentru că mai-marii orașului nu au mai vrut să îl plătească după ce i-a scăpat de șoareci. Atunci, printr-o vrajă a ademenit după el 130 de copii, băieți și fete.
Aceștia nu s-au mai întors niciodată în Germania, dar ajungând într-o peșteră au săpat atât de mult încât au ajuns în Transilvania. Despre ei se spune că ar fi întemeietorii celor şapte cetăţi săseşti și străbunicii saşilor de aici.
Astfel, în „Flautistul fermecat“ copiii sapă în peşteră până ajung în Transilvania, la Braşov, unde se şi stabilesc.
Fraţii Grimm apreciau folclorul din Transilvania
Fraţii Grimm au fost folcloriști, lingviști, filologi și doctori în drept. Au rămas celebri însă pentru poveștile dăruite copiilor.
Cele mai multe dintre ele erau inspirate din folclorul german.
La un moment dat, au cunoscut un sas din Transilvania, pe nume Josef Haltrich, și acesta culegător de legende. Au început să corespondeze și așa au aflat mai multe poveşti și din zona noastră.
Frații Grimm au fost foarte încântați de Odiseea saşilor care au migrat în Transilvania, un subiect pasionant pentru intelectualii din epocă.
Frații Grimm au împletit legenda copiilor din Hamelin, cu un final tragic, cu cea din Transilvania, mai optimistă. Astfel s-a născut în 1816 povestea „Flautistul din Hamelin” un basm frumos, apreciat şi în zilele noastre.