Ce poveste! Singura regizoare de etnie romă: „Mama mea mi-a pus stele în ochi ca să văd dincolo de sărăcie”

Ultima actualizare:

Ea este Alina Șerban. O tânără regizoare, singura de etnie romă, care și-a purtat mereu în suflet povestea aproape deloc cunoscută, a unei copilării greu încercate. De la fetița de 11 ani care se juca în curtea unei case de chirpici, dintr-un cartier bucureștean, Alina este, azi, la 36 de ani, o regizoare de succes cu o listă lungă de frumoase performanțe. Deloc întâmplător piesa, care se joacă de doi ani cu casele închise și care va fi din nou pusă în scenă în aprilie la TNB, se numește „Cel mai bun copil din lume”.

„Mama mi-a pus stele în ochi ca să văd dincolo de sărăcie”

Alina Șerban, singura regizoare de etnie romă. Foto: Cornel Brad
Alina Șerban, singura regizoare de etnie romă. Foto: Cornel Brad

Actriță și regizoare, Alina Șerban a absolvit UNATC, a urmat Tisch School of the Arts la New York, a făcut un masterat la Royal Academy of Dramatic Art din Londra, a obținut premii de interpretare la nivel internațional și a fost decorată în România cu Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler. 

Alina Șerban / Sursă foto: colaj arhivă personală
Alina Șerban / Sursă foto: colaj arhivă personală

Este câștigătoarea premiului pentru cea mai bună actriță la Premiile German Actors Guild Awards 2020 pentru rolul principal din „Gipsy Queen”, nominalizată la categoria cea mai bună actriță la Premiile German Film Awards 2020 și reprezentanta României la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2018 pentru rolul principal din „Singură la nunta mea”.

Alina Șerban este prima femeie de origine romă care scrie şi joacă piese cu mesaje socio-politice.

Este prima din familia ei care a absolvit liceul, iar la performanțele pe care le-a avut între timp, nimeni nu s-ar fi gândit. Alina, însă, și-a urmat visul, dar și promisiunea de a fi „cel mai bun copil din lume”.

La 19 ani a plecat din țară ca să studieze, iar familia i-a lipsit în fiecare minut.

În viața ei există un erou, mama ei, iar descrierea pe care o face azi este înduioșătoare. „Mama mea mi-a pus stele în ochi ca să văd dincolo de sărăcie”, a spus regizoarea, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, citată de Republica.

„Nu am avut niciodată norocul începătorului, să pot să dau greș și să spun: Ce prost a fost proiectul ăsta, dar ce bine că am învățat și uitați am făcut mai bine. Pentru că atunci când reprezinți, ai și această responsabilitate, dar și onoarea de a încerca să spui: Știu că eu sunt doar o față acum înaintea voastră, numai că, fără să vreau, cu titlul ăsta reprezint mult mai multe suflete, milioane de suflete”.

Povestea fetiței de etnie romă care a cucerit lumea

Sărăcia a fost cuvântul care i-a marcat bună parte din perioada copilăriei. Când avea 11 ani s-a mutat, credea ea, pentru o scurtă perioadă, într-o casă sărăcăcioasă din cartierul bucureștean Tei.

Ceea ce ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni s-a întins pe 6 ani, astfel că, vârsta de 17 ani o prinde pe Alina în aceeași casă de chirpici.

„Păream precum colegii mei de liceu, o fată normală. Însă acasă se întâmpla ca eu să nu am aceleași condiții de trai cum aveau colegii mei de liceu, care nu m-au discriminat vreodată și care îmi sunt încă prieteni. (...) Eu nu cunoscusem sărăcia la nivelul ăla până atunci. Până atunci chiar puteam să spun că eram o fetiță răsfățată și de o anumită clasă socială bună. Dar viața mi-a dat această aventură, care mi-a dat și poveștile pe care le spun astăzi”, a povestit tânăra regizoare.

na Șerban, singura regizoare de etnie romă. Sursă foto: Instagram/Alina Șerban
na Șerban, singura regizoare de etnie romă. Sursă foto: Instagram/Alina Șerban

„Cel mai bun copil din lume”

În luna aprilie, Alina Șerban pune în scenă la Teatrul Național București, one woman show-ul „Cel mai bun copil din lume”, un „spectacol autobiografic, aflat la granița dintre viață și teatru, dintre trăire și mărturisire, autentic până la a deveni un fragment de realitate”.

Întrebată ce i-ar spune astăzi copilului Alina, regizoarea a răspuns.

„Asta fac în spectacolul Cel mai bun copil din lume. Și spun așa, versiunea mai mică spune așa: Hei, iar nu mă auzi. De ce nu te oprești un pic? Vezi cât de multe lucruri am obținut. O să mă iei și pe mine de acum înainte cu tine? Sunt frumoasă, sunt deșteaptă, eu pot orice am și mușchi. Mi-a fost frică de multe ori. Și mi-a venit să plâng... Mă iei și pe mine cu tine. Că eu sunt cel mai bun copil, eram deja”.

De ce au romii o imagine proastă în lume?

Nu cred că poveștile sunt spuse de cine trebuie”, a spus Alina Șerban.

„Istoria niciodată n-a fost spusă într-un mod complex. Istoria pe care o știm noi și povestea pe care o știm noi sunt foarte obtuze, noi uităm să spunem că muzica imnului nostru este făcută de Anton Pann, care vine dintr-o familie de căldărari. Uităm să spunem cât de mulți romi au participat la construcția acestei țări”, a punctat regizoarea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
image png
horoscop webp
Enzo chefi la cutite jpg
don pepe colaj captura video jpg
bia khalifa colaj instagram jpg
feli facebook jpg
freya allan jpg
banner Antonela Pătruț png
image
actualitate.net
image
actualitate.net