Cum a devenit Rusia cea mai mare țară din lume. O istorie a expansiunii, războiului, cuceririlor și politicii
Rusia deține titlul de cea mai mare țară din lume ca suprafață. Înainte să ajungă la acest statut, însă, a trecut prin mai multe etape cheie de dezvoltare și expansiune. Iată câteva dintre momentele importante!

Cum a devenit Rusia cea mai mare țară din lume ca suprafață / foto: Shutterstock
Cu o suprafață de peste 17 milioane km², Federația Rusă este cea mai întinsă țară din lume și acoperă o optime din suprafața locuită a Pământului, conform Wikipedia. Totodată, cu peste 140 de milioane de locuitori, Rusia este a noua țară din lume ca populație, potrivit datelor „World Bank”.
Rusia a ajuns la aceste performanțe datorită unei serii de războaie, expansiuni teritoriale, cuceriri și schimbări politice, care au avut loc pe parcursul mai multor generații de conducători, scriu cei de la „Historia.ro”.
Ce s-a întâmplat în perioda medievală?
În secolul al IX-lea, vikingii varegi au înființat o bază de putere la Novgorod, iar ulterior s-au mutat la Kiev, formând „Kievean Rus’”. În această perioadă, principatele din vestul Rusiei au început să lupte pentru putere, însă în secolul al XIII-lea, au fost subjugate de mongoli. Tot atunci, Cnezatul Moscovei, inițial vasal al Hoardei de Aur, a început să câștige însemnătate. În 1380, Moscova a obținut o victorie semnificativă în Bătălia de la Kulikovo și a învins Hoarda de Aur, dar, din păcate, mongolii au reușit să recâștige controlul ulterior.
Când a fost adoptat oficial titlul de țar?
După ce Ivan al III-lea a refuzat să mai plătească tribut mongolilor, aceștia s-au retras, iar Moscova a început să cucerească noi teritorii. Sub domnia sa, Novgorod a fost înfrânt și anexat în 1478, consolidând controlul asupra nordului.Fiul său, Vasili al III-lea, a continuat expansiunea, a anexat Pskov și Riazan și a adoptat oficial titlul de țar.
Ulterior, Ivan al IV-lea, cunoscut ca Ivan cel Groaznic, a cucerit teritorii importante, dar campaniile sale nu au fost întotdeauna reușite. După moartea sa în 1584, Rusia era devastată de războaie și haos.
Un punct de stabilitate: Disnastia Romanov
După ce Mihail Romanov a devenit țar în 1613, Rusia a cunoscut o perioadă de stabilitate, consolidându-și granițele vestice și continuând expansiunea în Siberia. Conflictele de atunci au dus la cucerirea teritoriilor de-a lungul râului Nipru și a Kievului, iar, ulterior, Petru cel Mare a extins controlul în Marea Baltică. În același timp, Vladimir Atlasov a explorat Peninsulei Kamceatka și a deschis noi teritorii în est.
Împărăteasa Rusiei, Ecaterina cea Mare, a extins semnificativ Imperiul Rus
Ecaterina cea Mare a extins semnificativ Imperiul Rus. Împărăteasa Rusiei a obținut controlul asupra Poloniei și accesul la Marea Neagră. De asemenea, în perioada ei de conducere, Rusia a cucerit portul Odesa.
După înfrângerea lui Napoleon, Rusia a primit și alte teritorii suplimentare. În America, Rusia s-a extins în Alaska, dar a vândut teritoriul Statelor Unite în 1867 din cauza dificultăților financiare.
- Știai că la apogeul său, în 1895, Imperiul Rus acoperea 8,8 milioane de mile pătrate?
Citește mai multe pe historia.ro.