Cum arăta jurnalul lui Marie Curie. Paginile rămân radioactive pentru cel puțin 1000 de ani

Marie Curie a fost prima femeie câștigătoare a premiului Nobel și singura care a câștigat două premii Nobel în domenii diferite: Chimie și Fizică. Și în prezent, caietele de laborator ale lui Curie sunt depozitate în cutii căptușite cu plumb la biblioteca națională a Franței din Paris. Întrucât bunurile lui Curie au deja aproximativ 100 de ani, vor mai dura 1.500 de ani până când vor deveni la jumătate mai radioactive decât sunt acum.

Marie Curie a murit pe 4 iulie 1934 Foto: captură video
Marie Curie a murit pe 4 iulie 1934 Foto: captură video

Cine a fost Marie Curie

Marie Curie, născută Maria Sklodowska, la Varșovia, pe 7 noiembrie 1867, a fost un fizician, chimist și pionier în studiul radiațiilor. Ea a descoperit elementele poloniu și radiu împreună cu soțul ei, Pierre Curie.

Cei doi au primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Henri Becquerel, iar Marie a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1911. Ea a lucrat intens cu radiul de-a lungul vieții, descoperindu-i diferitele proprietăți și investigându-i potențialul terapeutic. Cu toate acestea, munca ei cu materiale radioactive a ucis-o în cele din urmă. 

Manuscrisele lui Curie

Considerate comori naționale și științifice, caietele de laborator ale lui Curie sunt depozitate în cutii căptușite cu plumb la biblioteca națională a Franței din Paris, scrie businessinsider.

Jurnalul lui Marie Curie Foto: captură video
Jurnalul lui Marie Curie Foto: captură video

În timp ce biblioteca permite vizitatorilor să vadă manuscrisele lui Curie, toți oaspeții sunt așteptați să semneze o exonerare de răspundere și să poarte echipament de protecție, deoarece articolele sunt contaminate cu radiu 226, care are o perioadă de înjumătățire de aproximativ 1.600 de ani, scrie Christian Science Monitor. Întrucât bunurile lui Curie au deja aproximativ 100 de ani, vor mai dura 1.500 de ani până când vor deveni la jumătate mai radioactive decât sunt acum.

De ce afecțiune suferă Marie Curie

Curie a murit pe 4 iulie 1934, de anemie aplastică, despre care se crede că este cauzată de expunerea prelungită la radiații. Se știa că purta eprubete cu radiu în buzunarul halatului de laborator. Mulții ani în care a lucrat cu materiale radioactive i-au afectat sănătatea.

S-a stins din viață într-un sanatoriu din Franța, în 1934, la două decenii după moartea soțului său. Munca sa științifică a fost continuată de una dintre fiicele sale, Irene, care, împreună cu soțul său, Frederique Joliot-Curie, descoperă radioactivitatea artificială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net