Motivul pentru care Marie Curie a fost înmormântată într-un sicriu căptușit cu plumb. Rămâi uluit!

Marie Curie a rămas un reper major în lumea științifică și nu a fost doar prima femeie care a câștigat un premiu Nobel, ci și singura femeie care a primit premii în două domenii diferite. Geniul care a făcut descoperiri remarcabile în fizică şi chimie, deschizând noi orizonturi pentru biologie şi medicină, și a deschis și uşa pentru carierele ştiinţifice ale femeilor, s-a stins din viață în data de 4 iulie 1934, într-un sanatori francez. De ce a trebuit, totuși, să fie îngropată într-un sicriu căptușit cu plumb?

De ce a fost înmormântată Marie Curie într-un sicriu căptușit cu plumb / Foto: Captură video
De ce a fost înmormântată Marie Curie într-un sicriu căptușit cu plumb / Foto: Captură video

Marie Curie a devenit simbolul implicării totale în munca științifică, rezultatele ei fiind răsplătite pe măsură, fiind recunoscută în zilele noastre pentru munca sa de pionierat în domeniul radioactivității, care i-a adus nu numai două Premii Nobel, ci și recunoașterea ca „mamă a fizicii moderne”. Născută Maria Salomea Skłodowska, în Varșovia, pe 7 noiembrie 1867, Marie Curie a fost fascinată de științele exacte încă din copilărie.

În anul 1896, fizicianul francez Henri Becquerel a descoperit că sărurile de uraniu emiteau raze care erau similare cu razele X în ceea ce privește capacitatea lor de a trece prin obiecte, iar acest lucru a inspirat-o pe Marie Curie să exploreze ca parte a tezei sale de cercetare. Astfel, în 1989, ea și soțul său, Pierre Curie, au ajuns să descopere radiul și poloniul, două noi elemente radioactive. Datorită acestor descoperiri, în 1903, au primit jumătate din Premiul Nobel pentru Fizică. Ulterior, Marie Curie, după o mare tragedie personală, respectiv moartea subită a lui Pierre Curie din anul 1906, a primit Premiul Nobel pentru Chimie pentru izolarea radiului pur. Ea va continua să studieze chimia substanțelor radioactive, precum și legătura acestora cu medicina.

De ce a fost înmormântată Marie Curie într-un sicriu căptușit cu plumb

În anul 1934, în sanatoriul din Sancellemoz, la două decenii după decesul soțului ei, Marie Curie s-a stins din viață din cauza anemiei aplastice cauzate de munca sa cu substanţele radioactive. A fost înmormântată alături de Pierre Curie într-o zonă rurală din afara capitalei Franței.

Însă, când a murit, corpul ei era atât de radioactiv încât a trebuit să fie înmormântată într-un sicriu căptușit cu plumb. Cu toate acestea, nimeni nu a știut acest lucru până în anul 1995, atunci când sicriul ei a fost exhumat. Astfel, la vremea respectivă, autoritățile franceze au dorit să îi mute pe soții Curie în mausoleul național, Panthéon, pentru a le onora contribuția în domeniul ştiinţei și pentru importanţa lor în istoria Franței.

Exhumatorii au detectat niveluri normale de radiații în aer, care au crescut apoi pe măsură ce mormântul a fost deschis. În ciuda faptului că, la început, sicriul Mariei Curie părea a fi făcut din lemn, când l-au deschis au constatat că era căptușit cu 2,5 milimetri de plumb. Fiind examinat ulterior, cadavrul lui Marie Curie a arătat că aceasta rămăsese remarcabil de bine conservată și că au fost detectate doar niveluri mici de contaminare alfa și beta.

Și totuși, nu se poate spune același lucru și despre echipamentul ei. Chiar și după 100 de ani, multe dintre bunurile ei, inclusiv mobilierul, cărțile, hainele și notițele de laborator, rămân extrem de radioactive, fiind depozitate în cutii căptușite cu plumb la Biblioteca Națională a Franței din Paris.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
napoli 5711208 1280 jpg
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net