Cum arată iahtul Libertatea și cine este proprietarul lui. Azi, este una dintre cele mai luxoase din lume

Ultima actualizare:

Nava Luceafărul, fostul iaht al Casei Regale a României, este considerat unul dintre cele mai luxoase din lume. Ambarcațiunea care poartă acum numele de Nahlin a fost plasat pe locul 7 în Top 10 mondial al celor mai mari iahturi clasice. Acum, ea se află în proprietatea unui broker englez.

Vasul Libertatea, pe Faleza din Galați FOTO: Arhivă, Biblioteca V. A Urechia
Vasul Libertatea, pe Faleza din Galați FOTO: Arhivă, Biblioteca V. A Urechia

Iahtul s-a numit inițial „Nahlin” și a fost construit în 1930 la Şantierul John Brown & Co Ltd, din Clydebank (Scoţia) pentru lady Annie Henriette Youle. În 1934 a devenit iahtul Casei Regale din Marea Britanie, fiind pus la dispoziția Regelui Edward al VIII-lea. Nava are o lungime de aproape 90 de metri, o lăţime de 11 metri şi un deplasament de 2.100 de tone, scrie Adevarul.

În anul 1936, vasul a fost închiriat chiar de familia regală britanică, pentru o croazieră de două luni. Istoricii povestesc că la bordul luxosului iaht s-ar fi consumat controversata poveste de amor dintre regele Edward al VIII-lea şi Wallis Simpson (pe numele ei din naştere Bessie Wallis Warfield).

În 1937, vasul „Nahlin“ a fost cumpărat de Guvernul României (condus pe atunci de Gheorghe Tătărescu), contra sumei de 120.000 de lire sterline, o sumă uriaşă în acele timpuri. A fost rebotezat „Luceafărul“ și oferit în dar regelui Carol al II-lea. A fost folosit de Casa Regală a României pentru croaziere pe Marea Neagră, Marea Mediterană şi pe Dunăre.

În 1948, regimul comunist a preluat nava. După ce au fost înlăturate blazoanele şi simbolurile regale, iahtul a fost rebotezat „Răsăritul“ şi apoi „Libertatea“.

Vasul Libertatea, în 1980 la Galați FOTO: Arhivă, Biblioteca V. A Urechia
Vasul Libertatea, în 1980 la Galați FOTO: Arhivă, Biblioteca V. A Urechia

În anul 1956, iahtul a fost trecut pe linie moartă, fiind transformat în navă-restaurant, ancorat în zona Falezei Dunării, la Galaţi. După Revoluţie, a fost inclusă în patrimoniul societăţii de stat Regal SA, cu o valoare de inventar simbolică.

Iahtul este acum proprietatea unui broker englez

În anul 1999, „Libertatea“ a fost scoasă la licitaţie, iar unicul ofertant fiind englezul Nicholas Edmiston, unul dintre cei mai importanţi brokeri de iahturi din lume. Preţul vânzării a fost 265.000 dolari, o sumă mult prea mică pentru valoarea vasului.

Astfel, „Libertatea“ a redevenit „Nahlin“. Restaurarea vasului a costat în jur de 30 milioane de euro.

Nava Nahlin, care a fost yahtul Casei Regale a României FOTO: Arhivă, Adevărul
Nava Nahlin, care a fost yahtul Casei Regale a României FOTO: Arhivă, Adevărul

În prezent, „Nahlin“ navighează, în croaziere exclusiviste, fiind clasificată de Boat International în „The Top 10 Largest Classic Yachts in The World”, alături de iahturile unor case regale din Europa sau șeici arabi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net