Povestea relației dintre regina Elisabeta a II-a și Casa Regală a României

Legături de sânge şi sufleteşti leagă de veacuri Casa Regală a României de Familia Regală Britanică. Regina Elisabeta a II-a a avut întotdeauna o afecţiune aparte pentru Regele Mihai I, cei doi fiind în arborele genealogic al familiilor regale veri de gradul al treilea. Afecţiunea s-a transmis din generaţie în generaţie!

Regina Elisabeta și Regele Mihai I au fost verșori de gradul III
Regina Elisabeta și Regele Mihai I au fost verșori de gradul III

Simpatia dintre Regina Elisabeta a II-a şi Regele Mihai I este cunoscută, precum şi relaţiile extraordinare dintre copiii lor, Prinţul Charles - acum noul suveran britanic - şi Principesa Margareta, devenită Custodele Coroanei, după trecerea în nefiinţă a tatălui său.

Dar puţini ştiu că străbunica Reginei Elisabeta a II-a s-a născut în Transilvania şi, din nefericire, a avut un destin tragic. Claudia Rhédey s-a născut în Mureş şi a copilărit în Cluj. După ce s-a căsătorit cu prinţul german Alexander, cei doi s-au stabilit împreună la castelul din localitatea Sângeorgiu de Pădure care azi îi poartă numele.

Claudia Rhédey a murit la doar 29 de ani, grav rănită în urma unui accident de trăsură, pe când era însărcinată cu al patrulea copil, scrie adevarul.ro. Se spune că soţul ei, prinţul german Alexander, i-a scos inima din piept şi a purtat-o cu el pretutindeni. 

Regele Mihai I, la nunta  Reginei Elisabeta a II-a cu Prințul Philip
Regele Mihai I, la nunta Reginei Elisabeta a II-a cu Prințul Philip

Regele Charles al III-lea, mânat de dorinţa de a vedea locurile natale ale rudelor îndepărate, a venit încă din 2008 pentru a vizita castelul din localitatea Sângeorgiu de Pădure. De atunci, fiul cel mare al Elisabetei a II-a a făcut o pasiune pentru meleagurile noastre. 

Străbunica Reginei era din Transilvania

Pentru a cunoaşte pe deplin legăturile de rudenie dintre familiile regale ale României şi Marii Britanii trebuie să ne întoarcem în istorie un veac şi jumătate, pe când pe tronul Marii Britanii era regina Victoria.

Alfred, unul dintre fii ei s-a căsătorit cu singura fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria Aleksandrovna Romanova. Au avut împreună cinci copii, printre care şi pe Maria, nimeni alta decât viitoarea regină a României prin căsătoria cu Ferdinand I. Din aceast mariaj s-a născit Carol al II-lea. 

Regele Mihai I a copilărit cu Prinţul Philip 

Ajungem în 1921, anul în care Regele Carol al II-lea s-a căsătorit cu Elena, principesă a Greciei şi Danemarcei. Ei au avut împreună un sigur fiu: pe Mihai, viitorul rege al României. Mihai și-a petrecut multe din vacanţele copilăriei împreună cu vărul său Philip, viitorul soţ al Reginei Elisabeta a II-a. Prezent apoi la nunta lor, viaţa lui Mihai s-a schimbat: aici a cunoscut-o pe Ana, viitoarea lui soţie care provenea tot din Casa Regală a Greciei, întocmai ca Philip. 

În copilărie, Regele Mihai I și Prințul Philip petreceau  vacanțele în România
În copilărie, Regele Mihai I și Prințul Philip petreceau vacanțele în România

Un alt detaliu extrem de interesant al legăturilor dintre cele două familii regale este prietenia din timpul studenţiei dintre Principesa Margareta, prima fiică a Regelui Mihai şi Reginei Ana, cu Charles, primul dintre fii Reginei Elisabeta a II-a şi Prinţului Philip. Cei doi au studiat la Universitatea din Edinburgh şi, la un moment dat, au fost pe punctul de a deveni un cuplu. 

Principesa Margareta și Prințul Charles, colegi la Universitate. Fotografii: romaniaregala.ro
Principesa Margareta și Prințul Charles, colegi la Universitate. Fotografii: romaniaregala.ro

Cele două familii regale au păstrat legătura constant de-a lungul timpului. Regele Mihai a fost prezent la jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, cel care a marcat 60 de ani de domnie, în 2012.

Regele Charles al III-lea  a venit la București la  moartea Regelui Mihai I
Regele Charles al III-lea a venit la București la moartea Regelui Mihai I

În 2017, Prinţul Charles a fost cel care a reprezentat Familia Regală a Marii Britanii la funeraliile Regelui Mihai I. Apoi, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a fost la Londra în această primăvară, la comemorarea unui an de la moartea Prinţului Philip. Până la această oră, reprezentanţii Casei Regale a României nu au dat un comunicat cu detalii precise privind participarea la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Majestatea Sa Margareta  și Principele Radu,  la comemorarea  Prințului Philip
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, la comemorarea Prințului Philip

Cu siguranţă însă vor participa Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu. «Este posibil, având în vedere şi relaţiile de prietenie directă, inclusiv cu Regele Charles, să mai fie invitaţi şi alţi membri ai familiei regale. Ar putea fi şi Prinţesa Elena, care se află în Marea Britaniei», a completat consilierul Casei Regale a României, Ioan Luca Vlad, pentru Digi 24.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net