Regina Elisabeta a II-a pornit pe ultimul drum! Mii de oameni s-au adunat să-și ia «adio»

#Casa Regală a Marii Britanii

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Elisabeta a II-a, care a murit pe 8 septembrie la 96 de ani, a ajuns duminică, pe 11 septembrie, la Edinburgh, capitala Scoţiei. Aceasta a fost prima oprire importantă, în drumul cortegiului funerar spre Londra. Procesiunea a trecut prin Aberdeen, unde mii de oameni au venit să-şi aducă omagiul.

Moment solemn la  Catedrala St. Giles, Scoția
Moment solemn la Catedrala St. Giles, Scoția

Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Edinburgh, după o călătorie care a durat 6 ore. Pe traseu au avut loc mai multe opriri, pentru a le permite oamenilor să-şi ia rămas bun. Sicriul regal fost depus în Sala Tronului de la Palatul Holyroodhouse, reşedinţa oficială a Elisabetei a II-a din capitala Scoţiei. 

Mașina purtând sicriul regal a ajuns duminică la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh. Foto: Getty
Mașina purtând sicriul regal a ajuns duminică la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh. Foto: Getty

O femeie de 22 de ani care ţinea în mâini o pancartă anti-monarhie a fost arestată, chiar înainte de sosirea în oraş a cortegiului funerar al reginei Elisabeta a II-a. Pe pancarta ei scria: „Aboliţi monarhia! Daţi naibii imperialismul!”. Mulţimea a aplaudat atunci când ofiţerii au reţinut-o. Poliţia a invocat „încălcarea păcii” drept motiv al arestării femeii. 

Mulțimea s-a strâns pe străzile  capitalei Scoției pentru  a-i aduce un omagiu
Mulțimea s-a strâns pe străzile capitalei Scoției pentru a-i aduce un omagiu

Luni după-amiază, sicriul cu trupul reginei Elisabeta a II-a a fost transportat la Catedrala St Giles, însoţit de membrii Familiei Regale, iar în cursul zilei de marți el va fi transportat cu avionul spre Londra. Fiica Reginei Elisabeta a II-a, Prinţesa Anne (72 de ani) va fi cea care va însoţi sicriul mamei sale în timp ce acesta este dus la Londra.

Coșciugul Elisabetei a II-a fi depus în Sala Tronului de la Palatul Buckingham, fiind întâmpinat de Regele Charles al III-lea şi de Regina Consoartă Camilla. Miercuri, va fi dus la Westminster Hall. Pentru câteva zile, publicul îşi va putea lua rămas bun de la Regină.

Citește și: Prințul Harry, primul mesaj după moartea reginei Elisabeta a II-a

 Între timp, Casa Regală a anunţat mai multe reguli care trebuie respectate în aceste zile de doliu:

Oamenii au fost rugaţi să nu mai aducă ursuleţi de pluş, baloane sau să aprindă lumânări printre omagiile florale dedicate reginei. The Royal Parks a precizat că nu vor fi acceptate daruri sau artefacte. Sunt permise doar flori - care să fie depuse într-un loc special amenajat din Green Park, în apropiere de reşedinţa londoneză a defunctei regine. 

Omagiile vor fi păstrate până la terminarea tuturor ceremoniilor şi se estimează că florile vor fi eliminate din parcuri după şapte până la 14 zile de la data funeraliilor. Florile care se deteriorează între timp vor fi îndepărtate şi duse în pepiniera din Hyde Park, unde vor fi procesate pentru a fi transformate în compost.

image

Fără avioane private, elicoptere sau maşini de stat, la înmormântarea Reginei

Liderii lumii vor merge la funeralii cu autobuzul. Şefilor de stat străini li s-a cerut să sosească în Marea Britanie doar cu zboruri comerciale. Aceştia vor fi transportaţi în grup, cu autobuzul, la catedrala Westminster. Acesta este protocolul pentru demnitarii străini, potrivit Politico.

Autorităţile i-au avertizat pe oamenii care vin să îşi ia rămas bun de la regina Elisabeta a II-a că vor aştepta la cozi uriaşe. De asemenea, nu vor avea voie să facă fotografii sau să filmeze. 

Vezi și: Cinci secrete pe care sigur nu le știai despre regina Elisabeta a II-a 

Louis: «Buni este alături de străbunicu’»

Kate Middleton (40 de ani), aflată în weekend alături de soţul ei, William (40 de ani), dar şi de cumnaţii ei Harry (37 de ani) şi Meghan Markle (41 de ani), în faţa Palatului Windsor, a vorbit cu oamenii veniţi acolo să îi aducă un omagiu regretatei suverane.

Prinţesa de Wales a povestit cu lacrimi în ochi reacţia emoţionantă a fiului ei cel mic, prinţul Louis (4 ani), atunci când a aflat că străbunica lui, Regina Elisabeta a II-a, a murit. Louis o alinta pe suverană cu apelativul „Buni”.

„Toată naţiunea o plânge pe Regină! Louis mi-a zis că: «Mami, acum Buni este alături de străbunicu’». A fost atât de dulce.”, le-a mărturisit Kate Middleton supuşilor veniţi la Palatul Windsor, potrivit Daily Mail.

Louis era strănepotul  preferat al Reginei. Foto: Getty
Louis era strănepotul preferat al Reginei. Foto: Getty

Cadoul primit de regele Charles de la fiii săi

Un dar demn de un monarh! Regele Charles al IIIl-lea a semnat declaraţia care îl face oficial noul suveran britanic folosind cerneală dintr-un vas de argint dăruit de fiii săi, Prinţul William şi Prinţul Harry.

Ar putea să te intereseze și: Care va fi soarta câinilor Corgi ai reginei? 

În timpul ceremoniei de sâmbătă, care a fost televizată pentru prima dată în istorie, Charles a trebuit să semneze două exemplare ale declaraţiei. Noul monarh al Marii Britanii a făcut asta folosind un stilou cu cerneală neagră dintr-un vas mic de argint. Şi Camilla şi William au folosit vasul când au semnat documentele.

Sursă foto: Captură video
Sursă foto: Captură video

Noul rege a semnat declaraţia Charles R, aşa cum este tradiţia pentru monarh. R vine de la „Rex”, care înseamnă „rege” în limba latină. Tradiţia semnării cu iniţiala R datează de secole pentru monarhii englezi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net