5 secrete pe care sigur nu le ştiai despre Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, pe 8 septembrie. Anunţul a întristat întreaga planetă, rămânând una dintre cele mai emblematice figuri regale care au trăit vreodată.

Regina Elisabeta a II-a a murit la 98 de ani, după o domnie de șapte decenii
Regina Elisabeta a II-a a murit la 98 de ani, după o domnie de șapte decenii

În timp ce lumea deplânge pierderea celui mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, ne uităm cu drag înapoi la viaţa ei. De la iubirea ei pentru câini Corgi, până întâlnirea memorabilă cu Nicolae Ceauşescu, iată câteva lucruri mai puţin ştiute despre Majestatea Sa.

Citește și: Viața fascinantă a reginei Elisabeta a II-a, în imagini 

Nu a fost niciodată la şcoală. Pe vremuri, se respecta tradiţia regală care spunea că cei cu sânge albastru nu trebuie să se ducă la şcoală. Acest lucru ar putea suna atrăgător pentru copiii care preferă să stea acasă să se joace toată ziua... Dar Elisabeta a II-a avea profesori particulari care i-au predat istoria constituţională, dreptul şi limba franceză. Cu toate acestea, ea a spus adesea că a regretat faptul că nu a avut parte de o educaţie normală.

Suverana obişnuia să îşi sărbătorească ă ziua de două ori, se arată în cartea biografică
Suverana obişnuia să îşi sărbătorească ă ziua de două ori, se arată în cartea biografică

Avea două zile de naştere. În conformitate cu tradiţia regală, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii obişnuia să sărbătorească două zile de naştere într-un singur an. Ziua ei de naştere reală a fost pe 21 aprilie, dar sărbătorea şi în a doua sâmbătă a lunii iunie, pentru că îi plăcea că vremea era mai călduroasă. Ziua de naştere reală o celebra împreună cu familia sa. Fiind aprilie, o lună răcoroasă, nu îşi dorea să îşi lase supuşii să aştepte în frig, astfel că, a ales ca a doua celebrare, cu poporul său, să fie în luna iunie, atunci când era mai plăcut afară.

În vizita din Noua Zeelandă  din 1981 a fost la un pas să  cadă victimă atentatorilor
În vizita din Noua Zeelandă din 1981 a fost la un pas să cadă victimă atentatorilor

A supravieţuit mai multor atentate. În aprilie 1970, Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip se aflau în Australia şi călătoreau cu trenul de la Sidney la Orange. Nu au ştiut la acea vreme că mai mulţi terorişti au încercat să deraieze trenul. Asasinii puseseră un buştean mare peste şinele de tren pe unde urma să treacă cuplul regal, în speranţa că vor deraia locomotiva, însă mecanicul a acţionat rapid.

Vezi și: Momentul care a contribuit la declinul sănătății Elisabetei a II-a 

Tentativa de asasinare a fost ascunsă de public timp de 40 de ani. În mai 1981, Regina Elisabeta a II-a a scăpat nevătămată dintr-un alt atentat, de această data cu bombă, atribuit Armatei Republicane Irlandeze (IRA), la inaugurarea unui terminal petrolier în Insulele Shetland.

Tot în 1981, au fost trase şi şase gloanţe oarbe în timp ce Elisabeta a II-a participa călare la o ceremonie la Londra. Apoi, câteva luni mai târziu, suverana a fost ţinta unei tentative de asasinat în Noua Zeelandă.

Regina Elisabeta a II-a a mărturisit că nu i-a plăcut să  îl întâlnească pe Nicolae Ceauşescu
Regina Elisabeta a II-a a mărturisit că nu i-a plăcut să îl întâlnească pe Nicolae Ceauşescu

S-a ascuns în tufiş de Ceauşescu, la vizita sa istorică din 1978. Era pentru prima oară când un şef de stat comunist vizita Marea Britanie. Dar un documentar regal a dezvăluit că Elisabeta a II-a nu a fost foarte încântată de faptul că a trebuit să-i întâlnească pe lider şi pe soţia sa, Elena Ceauşescu.

„Atunci când Ceauşeştii erau în vizită, Majestatea Sa se plimba cu câinii în grădina Palatului. La un moment dat, şi-a dat seama că Nicolae Ceauşescu venea în direcţia ei, aşa că s-a ascuns într-un tufiş din grădinile palatului. A fost pentru prima şi singura dată în viaţa ei când a trebuit să facă asta, doar pentru a-şi evita oaspeţii”, a povestit jurnalistul Rob Hardman. Aceste informaţii au fost susţinute şi de fostul ministru al afacerilor externe Lord David Owen: „Majestatea Sa a avut de-a face cu tot felul de oameni, dar Nicolae Ceauşescu a fost prea mult pentru ea. A spus răspicat că nu i-a plăcut deloc să-l întâlnească”.

Monarhul a avut peste  30 de câini corgi. Avea  şi o statuie cu ei
Monarhul a avut peste 30 de câini corgi. Avea şi o statuie cu ei

Îşi considera câinii parte din familia sa. Dragostea Reginei pentru rasa corgi a apărut încă din copilăria ei. La o vârstă foarte fragedă, ea şi sora ei, Prinţesa Margareta s-au îndrăgostit de câinii corgi ai marchizului de Bath.

În 1933, când Majestatea Sa avea şapte ani, tatăl ei, regele George al VI-lea, l-a adus acasă pe Dookie, un corgi galez din Pembrokeshire. Se crede că Regina a deţinut cel puţin 30 de corgi de-a lungul domniei sale de 70 de ani. La momentul morţii ei, Regina mai avea doar un corgi de rasă pură pe nume Muick. În trecut, a deţinut mai mulţi, dar erau bătrâni şi au murit în ultimii ani. De asemenea, mai avea un dorgi (un amestec de corgi-teckel) numit Candy şi un cocker spaniel premiat pe nume Lissy. Potrivit experţilor regali, câinii săi vor rămâne acum în grija copiilor Reginei. 

Doi americani s-au fotografiat cu Regina fără s-o recunoască

Regina Elisabeta a II-a fost dintotdeauna o persoană cu simțul umorului! Un episod amuzant a fost povestit de Richard Griffin, garda sa de corp, potrivit SkyNews. Griffin a dezvăluit conversația purtată de Regina Elisabeta a II-a cu doi turiști din SUA, cu care s-a întâlnit la Balmoral, în Scoția.

Ar putea să te intereseze și: Regina Elisabeta a II-a avea simțul umorului 

„Erau doi americani aflați în vacanță și mi-a fost clar că n-au recunoscut-o pe Regină”, a relatat garda de corp. “Au întrebat-o pe Majestatea Sa: «Unde locuiți dumneavoastră?». Ea a spus că locuiește în Londra, dar că are o casă de vacanță de partea cealaltă a dealului. Le-a explicat că vine aici de când era mică, de peste 80 de ani. Americanii au întrebat-o: «Înseamnă că ați întâlnit-o pe Regină?». Ea a răspuns că n-a văzut-o, dar că eu da. Așa că unul dintre tipi m-a întrebat dacă am întâlnit-o și ce fel de persoană e. Știind că o puteam tachina, am răspuns: «Oh, poate fi foarte arțăgoasă uneori, dar are un minunat simț al umorului». Unul dintre americani a făcut o poză cu Regina. Ne-am luat la revedere și apoi Majestatea Sa mi-a spus: «Mi-ar plăcea să fiu o muscă pe perete, când o să arate fotografia prietenilor din America. Să sperăm că i se va spune cine e persoana din poză»”, a încheiat Richard Griffin.

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net