Viața fascinantă a reginei Elisabeta a II-a, în imagini. De la rolul în cel de-Al Doilea Război Mondial, la Jubileul de platină

#Casa Regală a Marii Britanii
Ultima actualizare:

Regina Elisabeta a II-a a încetat din viață la data de 8 septembrie, 2022, la vârsta de 96 de ani, și, odată cu moartea monarhului care a avut cea mai lungă domnie din istoria Angliei, s-a sfârșit o întreagă eră. Maiestatea Sa a trăit o viață fascinantă cât timp s-a aflat la tronul Marii Britanii, perioadă în care s-a confruntat cu schimbări politice radicale, dar și scandaluri. 

7 regina elisabeta a ii a foto bun jpg jpeg

Regina Elisabeta a II-a fost comandant subordonat în cel de-Al Doilea Război Mondial

Regina Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie, 1926, la opt ani după sfârșitul Primului Război Mondial, fiind primul copil al regelui George al VI-lea cu soția sa, ducesa, Elisabeth Bowes-Lyon. Sora ei, prințesa Margareta, a venit pe lume în 1930. 

Citește și: Legătura de sânge a Regelui Charles al III-lea cu România! Stră-străbunica lui era originară din Mureș

Elisabeta a II-a fost încoronată ca regină a Marii Britanii, mult mai devreme decât s-ar fi așteptat. În urma abdicării regelui Edward al VIII-lea, tatăl Elisabetei a preluat tronul, ea ajungând astfel succesoare directă. 

Nu rata nici: Moment istoric între regina Elisabeta, Obama și prințul Harry. Cu ce echipă de fotbal ținea suveranul Marii Britanii

Viața Reginei Elisabeta a II-a a fost marcată de evenimente istorice de amploare, încă din perioada adolescenței. În 1945, la vârsta de 18 ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tânăra prințesă Elisabeta s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar cu grad de subaltern, iar până la sfârşitul războiului, (2 septembrie 1945) ea devenise comandant subordonat.

Regina Elisabeta și Prințul Philip au fost căsătoriți 73 de ani

În ceea ce privește viața sentimentală, iubirea dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip este deja legendară, cei doi fiind căsătoriți vreme de 73 de ani. 

Prințesa Elisabeta și Prințul Philip, vărul ei de gradul trei și membru al Casei Schleswig-Holstein-Sonderburg-Gluecksburg, s-au întâlnit în 1934 la nunta verișoarei lui Filip, Prințesa Marina a Greciei și Danemarcei. Cu toate acestea, abia în iulie 1947, cuplul s-a logodit oficial, iar pe 20 noiembrie 1947 și-au legat destinele pentru totdeauna, în cadrul unei ceremonii fastuoase ce a avut loc la Westminster Abbey.

Află și: O dragoste de-o viață! Prințul Philip a renunțat la tot pentru a-i fi alături reginei Elisabeta a II-a

Elisabeta a devenit regină la doar 25 de ani

Un an mai târziu, pe 14 noiembrie 1948, Elizabeth a dat naștere primul ei copil prințul Charles. Înainte de a urca pe tron, Elisabeta a avut doi copii, Charles și Prințesa Anne (1950), care au fost apoi urmați de Prințul Andrew în 1960 și de Prințul Edward în 1964, care au venit pe lume în timpul domniei. 

În 1952, la data de 6 februarie, tatăl Reginei Elisabeta a II-a, Regele George al VI-lea, a murit, și astfel a început o nouă pagină din istoria Angliei, și anume domnia Reginei Elisabeta a II-a, care la vârsta de doar 25 de ani a urcat pe tronul Marii Britanii. Încoronarea oficială a avut loc pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, fiind prima ceremonie de încoronare a unui membru al Casei Regale britanice. 

Necazurile se abat asupra casei regale. Gestul radical al Reginei Elisabeta a II-a

Pe 20 noiembrie 1992, la cea de-a 45-a aniversare a nunții reginei, la Castelul Windsor a izbucnit un incendiu care a provocat daune considerabile și pentru care au fost necesari ani de zile pentru a fi remediate. Acesta a fost doar unul dintr-un șir de evenimente care au determinat-o pe regină să declare anul 1992 „annus horribilis” (n.r. lat. «cel mai groaznic an»).

Hai să afli și: Scandalurile sexuale de la Casa Regală a Marii Britanii

În martie, prințul Andrew a anunțat despărțirea de fosta sa soție, Sarah Ferguson, iar luna următoare, prințesa Anne a divorțat de căpitanul Mark Phillips. În iunie, a fost publicată cartea prințesei Diana, ce cuprindea dezvăluiri explozive despre aventura soțului ei, Charles, cu Camilla Parker-Bowles.

Regina Elisabeta a II-a și controversele cu privire la moartea Prințesei Diana

Relația lui Elizabeth cu publicul britanic a fost aproape întotdeauna una plină de simpatie. Totuși nu au lipsit și controversele. Regina Elisabeta a II-a a fost aspru criticată, deoarece la scurt timp după moartea prințesei Diana, în 1997, Maiestatea Sa a preferat să rămână în Balmoral, Scoția, decât să revină imediat la Londra. Familia Regală a spus mai târziu că Elisabeta a II-a a rămas la Castelul Balmoral pentru a-i proteja pe prinții îndoliați William și Harry, care la vremea aceea aveau 15, respectiv 12 ani. 

Regina Elisabeta transmite un mesaj de speranță în timpul pandemiei de Covid-19

În iunie 2002, Marea Britanie a sărbătorit 50 de ani de la domnia Elisabetei. Au avut loc festivități în toată țara, iar regina și ducele de Edinburgh au călătorit în fiecare regiune a Regatului Unit și a Commonwealth-ului pentru a celebra a această ocazie.

În timpul pandemiei de Covid-19, regina a ținut un discurs video rar la 5 aprilie 2020, în care a transmis un mesaj de speranță supușilor ei:

Vom reuși – și acel succes va aparține fiecăruia dintre noi. Ar trebui să ne aline gândul că, deși s-ar putea să avem mai multe de îndurat, se vor întoarce zile mai bune”, a spus Regina,  de la Castelul Windsor.

Regina Elisabeta a II-a și atașamentul pentru animale

Regina Elisabeta a II-a este recunoscută pentru dragostea ei față de animale, în special pentru cai și câinii. Unul dintre patrupezii pe care l-a iubit cel mai mult și alături de care a fost adesea fotografiată a fost corgi-ul Pembroke Welsh. În perioada în care soțul ei, prințul Philip, se afla sub tratament, la începutul anului 2021, regina a mai luat în îngrijire doi căței, un corgi pe care l-a numit Muick și un dorgi pe care ea l-a numit Fergus. Ei au fost numiți după lacul Muick de pe moșia Balmoral și unchiul ei răposat Fergus Bowes-Lyon, care a fost ucis în timpul Primului Război Mondial. 

Moartea Prințului Philip. Regina Elisabeta spune «adio» unei mari iubiri

Probabil cea mai sfâșietoare imagine cu Regina este de la înmormântarea soțului ei, Prințul Philip, alături de care a împărtășit 73 de ani de viață. Regina a fost surprinsă de fotografi, în timp ce stătea tristă și singură, privind cortegiul ce transporta sicriul soțului ei. Funeraliile au avut loc la Capela Sf. George de la Castelul Windsor. Philip a murit pe 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. Înmormântarea a avut loc cu doar patru zile înainte de împlinirea a 95 de ani a lui Elizabeth.

Hai să vezi și: Vladimir Putin reacționează după moartea reginei Elisabeta a II-a. Ce îi transmite lui Charles

Jubileul de platină. Regina Elisabeta a II-a devine cel mai longeviv monarh din istoria Angliei

În iunie 2022, la vârsta de 96 de ani, Regina Elisabeta a II-a și-a făcut apariția la balconul Palatului Buckingham în prima zi a jubileului său de platină, marcând 70 de ani de la urcarea pe tron. Ea le-a făcut cu mâna zecilor de mii de oameni adunați și a urmărit un spectacol de aviație în cinstea ei, dar nu a putut participa la multe dintre evenimentele care au avut loc în cele patru zile de sărbătoare din cauza stării de sănătate în declin.

Citește și: Unde va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a? Cum vor decurge funeraliile

Regina Elisabeta și-a îndeplinit atribuțiile regale până în ultimele zile de viață. Cu două înainte să moară, Maiestatea Sa a fost fotografiată în momentul în care a numit-o pe Liz Truss prim-ministru pe 6 septembrie în timpul unei întâlniri la Castelul ei Balmoral din Scoția. În cadrul întâlnirii, Maiestatea Sa și-a îndeplinit rolul constituțional de a numi un nou prim-ministru - o succesiune de evenimente pe care a supravegheat-o de 15 ori.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net