Laptele este mai hidratant decât apa? Ce spun specialiștii
Nu doar apa te ajută să te hidratezi eficient, mai ales în zilele foarte călduroase. Specialiştii au descoperit că proteinele, grăsimile şi chiar glucidele din lapte contribuie la o hidratare mai eficientă a organismului.

Laptele poate avea efecte la fel de hidratante ca apa şi conţine mai mulţi nutrienţi, inclusiv: fibre alimentare, proteine, carbohidraţi, zaharuri şi grăsimi saturate.
În anumite circumstanţe, cum ar fi un antrenament intens la sală, laptele te poate ajuta să te hidratezi mai bine decât apa.
Te poţi hrăni, rehidrata şi reface după exerciţii fizice moderate până la intense dacă bei lapte simplu sau lapte cu ciocolată. Laptele poate fi o alternativă solidă şi mai naturală pentru băuturile sportive.
De asemenea, laptele degresat te poate hidrata după un antrenament într-un mod mai eficient decât apa plată sau o băutură cu carbohidraţi şi electroliţi.
În general, are în compoziţie un echilibru natural de: apă, electroliţi şi macronutrienţi. Laptele conţine în mod natural aproximativ 90% apă, ceea ce poate avea un efect benefic pentru hidratare.
La fel ca majoritatea băuturilor, se absoarbe în intestine şi sprijină hidratarea.
Are în compoziţie electroliţi
Proprietăţile hidratante ale laptelui se datorează electroliţilor. Electroliţii sunt minerale, cum ar fi: sodiu, potasiu, fosfor, calciu şi magneziu.
Acestea contribuie la menţinerea echilibrului general al corpului uman şi susţin mai multe funcţii, precum: reglarea reacţiilor chimice, susţinerea contractării muşchilor, menţinerea tensiunii arteriale şi susţinerea unui echilibru adecvat de lichide.
Chiar dacă electroliţii nu te hidratează, aceştia ajută la reglarea echilibrului de lichide. Fără un echilibru adecvat de electroliţi, nu poţi reţine la fel de eficient apa pe care o bei.
Un aport optim de sodiu previne retenţia de lichide, ceea ce ajută la hidratare şi rehidratare. De asemenea, laptele poate sprijini menţinerea sănătăţii oaselor, deoarece te poate ajuta să consumi un aport mai mare de calciu.
Conţine zaharuri naturale
Zaharurile naturale susţin proprietăţile hidratante ale laptelui. Zahărul reprezintă un tip de carbohidrat, iar laptele conţine un zahăr natural numit lactoză.
Orice tip de carbohidraţi, cum ar fi lactoza, poate contribui la hidratare, deoarece procesul de absorbţie a carbohidraţilor în intestine necesită electroliţi.
Concentraţiile de carbohidraţi ajută la absorbţia lichidelor din intestinul subţire în sânge. Astfel, carbohidraţii sprijină electroliţii să fie absorbiţi în corp.
Aceştia susţin încetinirea procesului de digestie. Practic, pot duce la o eliberare şi o absorbţie mai lentă a apei prezente în mod natural în lapte.
Scade frecvenţa urinării
Urinarea are un rol important în organism, dar dacă este frecventă poate deveni o problemă.
Spre deosebire de apă, laptele se asociază cu o scădere a frecvenţei urinărilor. Atunci când nu ai nevoie să elimini imediat lichidele consumate, te ajută să menţii pentru mai mult timp efectele de hidratare, scrie medicool.ro.