Italienii au sechestrat „iahtul lui Putin”, în valoare de 700 de milioane de dolari

#Război Ucraina-Rusia

De când Rusia a devenit ținta sancțiunilor occidentale, după invazia militară declanșată în Ucraina, în luna februarie a acestui an, mai multe state europene au confiscat bunuri ale oligarhilor ruși. Cea mai spectaculoasă „captură” este, fără discuții, iahtul Scheherazade, în valoare de 700 de milioane de dolari.

Iahtul Scheherazade, păzit de șalupa Gărzii Financiare din Italia. Sursa: AFP
Iahtul Scheherazade, păzit de șalupa Gărzii Financiare din Italia. Sursa: AFP

Ținând cont de valoarea și, mai ales, de dimensiunile, dotările exclusiviste și de faptul că proprietarul ambarcațunii este învăluit de mister, despre iahtul Scheherazade (n.r. Șeherezada – personaj din „O mie și una de nopți”) a ajuns să se spună că îi aparține „liderului suprem” din Rusia, Vladimir Putin.

Citește și: În ciuda tuturor rușilor! Ce alimente de lux se află pe masa lui Vladimir Putin

Tocmai de aceea, confiscarea impresionantei ambarcațiuni a devenit o operațiune foarte importantă. Lucru pe care italienii l-au și realizat.

Iahtul nu e trecut pe numele lui Putin

Este binecunoscut faptul că Vladimir Putin preferă să utilizeze bunuri înregistrate pe alte nume, pentru a păstra discreția.

După verificarea de către autoritățile fiscale, a ieșit la iveală că există o legătură economică semnificativă între proprietarul Șeherazadei și elementele de rang înalt ale guvernului rus. Pe baza acestor elemente, s-a recomandat ca iahtul să fie plasat pe lista actuală de sancțiuni a Uniunii Europene și ministrul de finanțe de la Roma a fost de acord”, a declarat Garda Financiară din Italia pentru dailymail.co.uk

Italienii păstrează secret numele proprietarului

De asemenea, publicația a mai aflat, de la Mariateresa Levi, reprezentanta Gărzii Financiare italienești, daptul că în noaptea de vineri spre sâmbătă (6 spre 7 mai), iahtul a fost sechestrat în mod oficial: „Nu sunt în măsură să vă spun cine este proprietarul real, dar vă putem spune că iahtul va urma să fie confiscat și în următoarele ore, când ofițerii vor urca la bord și vor pune sechestru”.

Citește și: Unde a ascuns-o Putin pe amanta Alina Kabaeva și pe cei patru copii ai lor, pe timp de război

Proprietarul oficial al iahtului  este o companie offshore, vehicul utilizat pentru evitarea anumitor taxe și pentru anonimizarea beneficiarului real. Mai mult, cu excepția căpitanului britanic al Șeherezadei, întreg echipajul iahtului era format din cetățeni ruși, despre care anchetele au indicat o posibilă apartanență la serviciile secrete rusești.

Echipajul rusesc, înlocuit cu britanici

Așa că italienii au avut grijă să îi trimită pe ruși acasă, pentru a evita o posibilă „evadare” a luxoasei ambarcațiuni din custodia autorităților, angajații fiind înlocuiți cu o echipă din Marea Britanie, conform dailymail.co.uk

Iahtul e tras în portul Marina di Carrara

Publicația britanică Daily Mail a cercetat, recent, poziționarea luxosului iaht și l-a descoperit în portul toscan Marina di Carrara, unde sunt realizate anumite reparații sau intervenții de întreținere. Șeherezada este păzită de autoritățile italiene non-stop.

Dacă iahtul îi aparține lui Putin, acesta va pierde investiția de 700 de milioane de dolari
Dacă iahtul îi aparține lui Putin, acesta va pierde investiția de 700 de milioane de dolari

Iahtul a fost lansat în 2020, poate găzdui 18 oaspeți, în nouă cabine luxoase, dispune de un apartament principal, piscină, centru spa sau sală de spectacole.

Nava dispune și de un centru medical

Alte 20 de cabine sunt rezervate echipajului de 40 de persoane, ambarcațiunea dispunând de două heliporturi, șase punți și o mică unitate de îngrijiri medicale.

Iahtul a fost în centrul unei anchete coordonate de echipa lui Alexei Navalnîi, un oponent înverșunat al regimului Putin, încarcerat, în prezent, în Rusia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net