Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux

Turistul român avea, înainte de ‘89, acelaşi apetit pentru distracţie pe litoralul autohton ca şi în prezent. Pe atunci, Mamaia era o stațiune pentru familiile cu copii, iar străinii alegeau Neptun sau Olimp, scrie adevărul.ro

La mare, pe vremea lui Ceaușescu Foto: arhivă Click!
La mare, pe vremea lui Ceaușescu Foto: arhivă Click!

„Îmi aduc aminte foarte bine că nu era de mâncare"

Pentru românii din comunism, concediul la mare nu era un lux, ci un drept. Obligatoriu, anual, asigurat prin sindicat. De la Mangalia şi până la Mamaia, litoralul românesc arata diferit faţă de ce ştim noi acum. Adrian Voican, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, a vorbit despre cum era pe atunci la mare. Punctăm faptul că acesta este unul dintre antreprenorii care a investit la Marea Neagră. 

Îmi aduc aminte foarte bine că nu era de mâncare, îmi aduc aminte că nu era lumină și că se oprea lumina, că era apă caldă o oră sau nu era apă deloc în anumite orașe. Era chin. Te simțeai în pericol să fii dus la închisoare dacă spuneai un banc sau ceva de genul ăsta. Dar ne găseam debușee”, spune Adrian Voican.

Citeai o carte bună, stăteam la coadă de la ora 3 noaptea ca să prindem un bilet la teatru mic. Iar acolo unde creierul propagandiștilor de partid nu ajungea, găseai și niște piese cu niște texte puțin aluzive, găseai și niște cărți de poezie cu niște metafore pe care ei nu prea le înțelegeau ș.a.m.d. Și într-un fel refulai, te luptai cu sistemul ca să zic așa, și ce vorbeai acasă nu vorbeai pe stradă. Dar marea era frumoasă pentru tineret”, adaugă el.

"Mamaia era pentru pensionari"

Pe vremea lui Ceaușescu, nu erau atât de multe umbreluţe de soare, iar plajele erau mai late. În anii de după Revoluţie, litoralul românesc a intrat în haosul tranziţiei. Mamaia, în trecut, nu era o stațiune prea căutată. „Mamaia era pentru pensionari, nu era interesantă. Era o stațiune cu un excepțional dar de la Dumnezeu, cea mai lină intrare în mare.

Deci dacă te duceai cu copiii era perfect: n-aveai pietre, n-aveai scoici și aveai un nisip foarte fin, să mergi câțiva zeci de metri în mare. Pentru asta s-a făcut Mamaia stațiune pentru familii cu copii. Acuma moda asta au încercat s-o ia și alții, dar n-aveau plaja asta. Era greu la Eforie, era greu la Cap Aurora. S-au făcut hoteluri frumoase, s-au făcut terenuri de tenis, dar plaje n-au putut să facă. Erau cu pietroaie, nu duceai copilul acolo”, explică Voican.

Care erau stațiunile de "lux"

Olimp și Neptun erau cele două stațiuni foarte des căutate de străini. „În Olimp, gospodăria de partid avea câteva hoteluri: Craiova, Slatina, Arad, Neptunul avea zona închisă pentru Ceaușescu și vilele miniștrilor și a potentaților zilei.” „Era parcul, era bazarul, erau străinii de la bazarul Doina, era tratamentul balnear, erau foarte multe lucruri interesante care se legau. Problema nu era că trebuie să treci strada să ajungi la mare, ci că nu găseai locuri pe litoral”.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net