Cum era viața în Capitală, acum 100 de ani. Ce ocupații aveau și unde mancau, de fapt, bucureștenii

Ultima actualizare:

Oare cum era Bucureștiul în urmă cu 100 de ani și ce activități aveau oamenii de atunci? Mai ales că mulți dintre noi ne-am născut mult mai târziu. Iată cum obișnuiau bucureștenii să-și ducă viață, unde mâncau și ce activități aveau după ce terminau programul de lucru. 

Bucureștiul acum 100 de ani. FOTO: Arhivă
Bucureștiul acum 100 de ani. FOTO: Arhivă

Ei bine, Bucureștiul pe care-l știm acum nu e același cu cel de altădată. Capitala țării noastre a avut o perioadă înfloritoare, punând oamenilor la dispoziție diverse restaurante, cinematografe, iar oamenii erau mult mai fericiți și socializau mai mult. Nu degeaba a primit denumirea de ,,Micul Paris”. Acele vremuri au apus însă, dar amintirile rămân vii și acum. 

Cum trăiau bucureștenii în urmă cu 100 de ani? 

În urmă cu 100 de ani, Șerban Milcoveanu era student la medicină și provenea dintr-o familie aparținătoare clasei mijlocii, având părinți intelectuali. Pe site-ul hotelcismigiu.ro se regăsește o mărturisire de-a acestuia, prin intermediul cărei descria viața bucureștenilor dinainte de comunism. 

Oamenii mâncau mai mult în restaurante decât acasă, iar meniurile de care beneficiau erau diversificate. 

„Primii care intrau erau aceia care se duceau la muncă foarte de dimineață; veneau între șase și șapte și luau micul dejun, un schnaps puternic, o cafea tare și se duceau la birou. Pentru ei se pregătea un meniu adecvat. Azi nu ai unde să mănânci de dimineață, nici pe la ora nouă.

Această clientelă încă există, dar nu este recuperată de către servicii. Apoi, începând cu orele 10.00 către 12.00 veneau alții, care lucrau avand întâlniri – erau ziariști, erau din mediul universitar, din mediul antreprenorial. Pentru aceștia se schimba meniul”, povestea Șerban Milcoveanu. 

Programul bucureștenilor după ce terminau munca

Cum trăiau oamenii atunci. FOTO: Arhivă presă
Cum trăiau oamenii atunci. FOTO: Arhivă presă

Oamenii terminau munca la ora 16.00, se opreau din drum pentru a mânca ceva, iar serile din București erau prielnice concertelor și altor evenimente

„Dupa orele 16.00, lumea începea sa iasă de la lucru – întâi funcționarii și cei din serviciul public, apoi antreprenorii – si, în drum spre casă, se opreau și mai consumau. După orele 20.00 începeau concertele și serile de varieteu, care aveau o altă clientelă: plăteau mai mult, consumau mai mult, erau mai pretențioși.

Meniurile erau adecvate, create în funcție de consumatori, de preocupări și de tipul de întâlnire. Și nu doar la Hotel Palace, ci pe toată Calea Victoriei și în zona centrală a orașului”, a continuat bucureșteanul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net