Cum foloseşti centrala pentru o factură mică la gaze!

Ultima actualizare:

    Foto:123rf
Foto:123rf

Deşi ne aflăm în plină vară, asta nu înseamnă că nu mai folosim centrala termică. E adevărat că nu ne mai încălzim caloriferele, însă avem nevoie, în continuare, de apă caldă. Însă, dacă nu ştim cum să folosim inteligent instalaţia de încălzire, în lunile viitoare vom plăti facturi mai mari, mai ales că preţul gazelor naturale s-a scumpit, de la 1 iulie, cu aproape 12%.

  • Setează corect temperatura apei - Este primul lucru pe care ar trebui să-l ai în vedere: temperatura apei. Recomandat este ca aceasta să fie mai scăzută şi să ajungă la 45-50 de grade Celsius. Nu are nici un rost să consumi gaze pentru a încălzi apa excesiv pentru că, dacă este foarte fierbinte, vei fi obligat să o combini cu apă rece. Deci, consumi o cantitate mai mare de gaze inutil şi îţi umfli singur factura. 
  • Nu lăsa apa caldă să curgă degeaba - De multe ori se întâmplă să lăsăm apa să curgă degeaba, în timp ce noi suntem antrenaţi în alte activităţi: fie a sunat telefonul şi răspundem, fie a sunat cineva la uşă şi mergem să deschidem, fie pur şi simplu uităm robineţii deschişi şi plecăm din bucătărie sau baie. Practic, lăsăm centrala să încălzească apa pe care nu o folosim, ci o lăsăm să se scurgă în canalizare. 
  • Alege o centrală clasa A de consum - Este foarte important, în cazul în care vrei să achiziţionezi o centrală termică, să optezi pentru un model din clasa A de consum. Este adevărat că te va costa mai mult dar, în acest fel, factura lunară la gaze va fi mai mică. Nu te zgârci pentru că vei suporta consecinţele mai ales în sezonul rece. 
  • Pleci pentru mai multe  zile de acasă? Închide centrala - Nu are sens să laşi centrala să funcţioneze dacă tu pleci pentru mai multe zile de acasă. Scoate-o din priză şi, în acest fel, vei evita eventuale incidente. E mai sigur asa. În cazul unor eventuale scurgeri de gaze sau a unui scurtcircuit, situaţia poate deveni gravă. 
  • Instalează un detector de gaze – Este obligatoriu atunci când cumperi o centrală pe gaze să instalezi şi un detector de gaze. În acest fel, eviţi scurgerile accidentale de gaze care îţi vor umfla factura, dar care pot provoca chiar o explozie.
  • Centrala termică trebuie să aibă verificările la zi – O dată pe an ar trebui ca instalaţia de încălzire, să fie verificată, evitându-se, astfel, atât consumul în plus de gaze, cât şi deteriorarea centralei. Revizia presupune curăţarea filtrelor din instalaţie,  schimbarea filtrelor anticalcar şi, dacă este cazul, se va completa soluţia antigel din instalaţie. Conform legii, la fiecare doi ani este necesară efectuarea unei verificări tehnice periodice. Atenţie! Orice intervenţie asupra instalaţiei se face de către persoane autorizate.
  • Citeşte lunar indexul contorului - În fiecare lună trebuie să citeşti indexul contorului de gaze şi să-l trimiţi furnizorului pentru ca factura ta să conţină consumul real, nu cel estimat. În acest fel, vei plăti exact cât consumi, nu cât crede furnizorul că o faci.  

Găteşte mai mult, dar mai rar

Să nu ai impresia că, dacă nu ai centrală termică, vei scăpa de bătăi de cap în ceea ce priveşte factura la gaze! Dacă nu ştii cum să foloseşti corect aragazul şi cuptorul, va trebui să bagi adânc mâna în buzunare atunci când va veni factura. Iată câteva sfaturi care îţi vor fi de folos!

Nu utiliza şi cuptorul şi aragazul în acelaşi timp

  • Hotărăşte-te: ori foloseşti doar cuptorul, ori doar aragazul. În nici un caz nu le utiliza pe amândouă în acelaşi timp. Vei consuma o cantitate mai mare de gaze naturale şi va trebui să plăteşti mai mult. 
  • Recomandat este să foloseşti aragazul cât mai rar şi pentru un timp cât mai scurt. Asta înseamnă să găteşti o dată pentru mai multe zile, recomandat pentru trei zile. 
  • Prepară termic alimentele pentru prânz şi, eventual, cină, în aşa fel încât să nu mai fii nevoită să foloseşti aragazul şi a doua zi. Poate doar pentru a încălzi diferite lichide sau pentru a face o cafea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net