Cum îți păstrezi angajații Millennials cât mai mult timp în companie? Câteva ponturi și sfaturi utile
Pe o piață a muncii în care angajații din generația Y devin majoritari, e normal ca angajatorii să se întrebe cum anume îi pot reține mai mult în companiile lor, având în vedere că Millennials au reputația de angajați nestatornici, care își schimbă foarte des locul de muncă.
Mai jos găsești o listă de mici lucruri pe care și tu le poți face pentru a-i păstra pe Millennials cât mai mult timp în compania ta.
Oferă-le beneficiile pe care și le doresc
Apuse sunt vremurile în care angajații voiau de la o companie doar o carte de muncă și un salariu. Odată cu intrarea generației Y în câmpul muncii, lucrurile au început să se schimbe radical. Millennials și-au dorit program flexibil, așa că angajatorii au început să fie mai permisivi și să le ofere posibilitatea de a lucra cum și de unde își doresc. Millennials și-au mai dorit apoi companii în care să lucreze cu drag, așa că angajatorii le-au amenajat birouri cu săli de relaxare, cu bucătării spațioase și spații verzi, le-au adus fructe proaspete la birou și așa mai departe. Cu toate astea, e bine ca înainte să oferi un beneficiu, să te interesezi dacă angajații tăi Millennials și-l doresc, altfel ar putea să fie totul în zadar. De exemplu, e mult mai bine să întrebi dacă își doresc să le dai tichete de masa sau să le decontezi abonamentul la sală. E posibil să afli că, în ciuda faptului că tu crezi că și-ar putea dori mai mult abonamente la sală, ei să prefere, de fapt, tichetele de masă.
Instaurează un program flexibil
Millennials se plictisesc repede și nu vor să lucreze din același loc tot timpul, prin urmare ai putea să urmezi și tu exemplul marilor companii din afară, dar și din România, și să încerci să flexibilizezi programul. Poți face asta în foarte multe feluri: ai opțiunea, de exemplu, să îi lași să lucreze o zi pe săptămână de acasă. O altă idee ar mai putea fi ca, pe toată perioada verii, să le permiți ca în fiecare vineri să plece mai devreme de la birou. De asemenea, ai mai putea instaura și o altă formă de program flexibil: ca atunci când își termină munca, să poată pleca acasă. Asta nu numai că îi va menține fericiți, dar te va ajuta să și faci economii importante: un angajat care își închide computerul la ora 14 și nu la ora 18 te va ajuta să economisești curent electric. De asemenea, gradul de uzură al computerului va fi unul mai mic, dacă acest lucru se întâmplă zilnic. Ideea de bază e că un angajat care nu petrece prea mult timp în companie nici nu consumă prea mult din resurse.
Recompensează-i pe top performeri
Millennials vor angajatori autentici, care să le recunoască meritele, atunci când fac ceva. Vestea bună e că la acest capitol poți fi pe placul lor foarte ușor. Ai putea, de exemplu, să le oferi tichete cadou atunci când își depășesc targetul sau când au muncit exemplar. Ai putea să mergi chiar mai departe de-atât și să oferi al 13-lea salariu, la final de an, așa cum fac multinaționalele. O altă variantă ar fi să oferi o recompensă mai neobișnuită, de exemplu o lună de concediu sau tichete de vacanță. Orice ai alege, e important să știi că angajații tăi nu vor aprecia neapărat recompensa în sine, ci mai mult faptul că dai credit atunci când e cazul. Asta îi va ajuta să te perceapă drept un angajator corect, pentru care și-ar putea dori să lucreze mai mult timp.
Acestea sunt doar câteva mici idei, însă poți lăsa lista deschisă și adăuga propriile tale idei, pe măsură ce descoperi ce alte lucruri și-ar mai putea dori angajații Millennials din compania ta.