Cum îți poți redecora casa cu bani puțini
„Cine are bani pentru reamenajare?!”, îşi spun mulţi români care stau ani cu aceleaşi pernuţe pe canapea, cu aceeaşi cuvertură pe pat. Ei bine, află că poţi da un suflu nou casei tale fără să fie nevoie de mari cheltuieli. Trebuie doar să ţii cont de anumite trucuri şi idei inspirate.
„Reamenajarea locuinţei poate deveni o povară în zilele noastre, dacă nu avem un plan bine pus la punct şi organizat în funcţie de un buget. Primul pas pentru a restrânge bugetul este să stabileşti o listă de priorităţi, ţinând cont de câteva întrebări: «ce este necesar să fie schimbat? Ce poate fi salvat? Cum pot face spaţiul mai funcţional?»”, aflăm de la arhitectele de la Space Shifters, Carla Cărămizaru şi Ioana Stoian. Cele două specialiste ne dezvăluie paşii de urmat pentru redecorarea casei.
- Caută cu răbdare. După ce ai stabilit ce ai nevoie, urmează cercetarea pieţei. Nu cumpăra niciodată scaunul pe care îl găseşti în primul magazin, chiar dacă îţi place foarte mult. Există posibilitatea să găseşti acelaşi obiect, la un preţ mult mai bun.
- Nu arunca mobila veche. Ea poate fi uşor readusă la viaţă. “Fie că retapiţezi un pat, o canapea, sau recondiţionezi şi vopseşti o piesă de mobilier, acesta este un truc care te poate scoate din impas atunci când eşti limitat de un buget”, spune Ioana Stoian.
- Decoraţiunile care se schimbă uşor. Alege un mobilier simplu, dar joacă-te cu elementele decorative care sunt ieftine şi se pot schimba uşor când vrei să dai un alt suflu casei tale. Spre exemplu, feţele pernuţelor de pe canapea, cuvertura, ramele foto, un covoraş nou, toate acestea pot fi pete de culoare care schimbă total aspectul unei camere.
- Optează pentru elemente de mobilier multifuncţional. Un simplu taburet de grădină poate fi, de exemplu, şi stand pentru plante sau masuţă de cafea.
- Poliţele, întotdeauna de ajutor. Sunt soluţia ieftină şi eficientă de a-ţi depozita lucrurile. Pot fi puse în orice cameră, iar pentru un plus de design le poţi aranja sub o formă dinamică. Nu pune prea multe, nici nu le aşeza haotic, pentru a nu da senzaţia de aglomeraţie şi dezordine.
- Vopseaua este cel mai accesibil instrument de decorare pe care îl ai la îndemnână. “Vopseşte un perete accent (acesta poate să dea senzaţia de adâncime camerei şi poate crea dinamism), apoi alege o culoare caldă pe restul pereţilor”, te sfătuieşte Carla Cărămizaru.
- Mizează pe plante. Dacă îţi plac florile la ghiveci, nu ezita să le foloseşti. Este un alt truc accesibil care va da viaţă locuinţei tale. Se potrivesc în orice decor.
- Creează! Dacă ai timp, îndemânare şi idei inspirate, poţi să-ţi faci propriile obiecte de ornament. Spre exemplu, un borcan pictat sau învelit în hârtie colorată poate deveni vază de flori sau suport pentru creioane. Alte borcane, umplute cu nisip şi pietricele, pot fi suporturi foarte drăguţe pentru lumânări.