Cum îţi «ştergi» cicatricile de pe chip
Rănile lasă, uneori, semne adânci pe pielea noastră. Semne care rămân, poate, toată viaţa. Unele au fost făcute accidental, pe altele le-am căpătat în urma diferitelor intervenţii chirurgicale. Medicina modernă, însă, a inventat soluţia pentru a şterge aceste urme inestetice.
Un „semn de bună purtare” căpătat în copilărie, urmele lăsate pe tenul tău de la coşurile adolescenţei, operaţia de cezariană sau altă intervenţie chirurgicală pe care ai suferit-o, toate acestea sunt cicatrici pe care eşti nevoită să le porţi pe trup până la adânci bătrâneţi.
„Cicatricile sunt urme lăsate în piele din cauza pierderii de substanţă de la nivelul ţesutului respectiv. Ele se dezvoltă atât la suprafaţa pielii, cât şi în interior”, spune medicul estetician Dana Miricioiu.
Ai grijă cum se vindecă rana!
Cât de mare sau de evidentă e o cicatrice depinde de mai mulţi factori: cât de afectat a fost ţesutul, metoda de închidere a pielii, dar şi de tipul pielii, de reacţia fiecărui organism în parte, care produce mai mult sau mai puţin colagen necesar închiderii rănii. „Vedem persoane care au avut explozii acneice care s-au vindecat fără nicio problemă şi alte persoane la care acneea a lăsat semne adânci. La fel şi în cazul intervenţiilor chirurgicale: dacă pacientul are istoric de cicatrizare defectuoasă, atunci orice ar face chirurgul estetician, nu poate preveni formarea cicatricilor postoperatorii. Persoanele la care producţia de colagen din piele necesară închiderii plăgilor e exagerată, vor cicatriza defectuos mereu”, explică Dana Miricioiu.
În acelaşi timp, mai contează câtă grijă ai şi tu de rană, în timpul procesului de vindecare. Prima greşeală pe care o fac majoritatea este să traumatizeze şi mai mult ţesutul, care şi aşa este afectat. Adică să rupă coaja formată, să nu respecte indicaţiile medicale (evitarea expunerii la soare, limitarea mişcării pe segmentele afectate). Medicul mai recomandă ca imediat post operator să aplici nişte plasturi siliconici care aplatizează cicatricea şi ajută la vindecare.
Laserul, cea mai eficientă metodă
Vestea bună este că s-au inventat metode care şterg cicatricile de pe chip. Principiul e de a îndepărta ţesutul vicios cicatricial şi de a stimula pielea să producă ţesut normal, care să-l înlocuiască pe cel eliminat. Acest lucru se face doar prin anumite proceduri laser. „Laserul este singura metodă care poate să îndepărteze micronic ţesutul fibros al cicatricei, fără a lăsa alte urme, având, în acelaşi timp, capacitatea de a stimula regenerarea pielii. Nicio altă procedură care se aplică doar la suprafaţa pielii nu poate avea efect, pentru că cicatricile se dezvoltă nu doar la suprafaţă, ci şi în profunzime. Prin urmare, cremele şi peelingurile superficiale nu pot pătrunde în dermul profund ca să îndepărteze fibroza, ele doar şlefuiesc pielea la suprafaţă. În schimb, laserul realizează microexcizii cicatriceale, acţionează în interiorul pielii”, mai spune medicul. Nici „tăierea” unei cicatrici nu e o metodă recomandată pentru că va produce acelaşi tip de cicatrice.
Tratamentul se face în etape
Pentru a scăpa de o cicatrice, ai nevoie de mai multe şedinţe de terapie, efectuate în etape succesive. Efectul lor se va îmbunătăţi pe măsură ce trece timpul, iar rezultatul este cu atât mai bun cu cât se acţionează pe o cicatrice proaspătă. Costurile variază în funcţie de suprafaţa cicatricei, de modul ei de producere şi de vechime.