Cum poți crește un copil fericit și implicat în tot ceea ce îl înconjoară
Cu siguranță, a crește un copil fericit s-a transformat în dezideratul generației de părinți actuale, deschise la orice metodă de parenting care promovează clădirea unei sănătăți emoționale a unui pui de om. Din păcate, nu există o formulă magică prin care să te asiguri că fericirea, atât de relativ de definit și imposibil de inclus în vreun tipar, este cea mai bună prietenă a copilului tău.
Cu toate acestea, poți încerca în mod concret să îi inoculezi celui mic câteva valori și principii sănătoase de viață, prin care să speri că acesta va obține în viitor satisfacții și împliniri pe plan emoțional. Un cuvânt-cheie este implicarea în tot ceea ce îl înconjoară, de la problematici cu miză socială, la cele ce țin de mediu.
În acest articol, îți vom oferi câteva recomandări pentru a crește un copil responsabil și conectat la tot ceea ce îl înconjoară.
Lecția solidarității
Degeaba îi asiguri micuțului tău condiții optime de trai, un confort la standarde ridicate, dacă nu îl înveți că alți copii nici nu au curajul să viseze la așa ceva și trebuie ajutați. A-l crește sub un clopot de sticlă, departe de problemele reale ale unei societăți, reprezintă poate una dintre cele mai riscante decizii pe care le poți lua ca părinte. Nu poți să pretinzi ca acesta să fie empatic cu cei mai puțini norocoși, fără ca tu să nu faci nimic în acest sens. Tocmai de aceea, atunci când se adună jucării care nu îl mai atrag, hăinuțe care nu i se mai potrivesc, adunați-le împreună și mergeți să le donați unui centru specializat, având astfel o garanție că lucrurile vor ajunge la o destinație dezirabilă.
De asemenea, donează 3,5% din impozitul pe 2020 către un ONG, de tipul United Way România, care derulează programe prin care ajută micuți din medii vulnerabile să aibă acces la educație, mai ales în condițiile actuale, în care acesta este de foarte multe ori inexistent, din cauza lipsei dispozitivelor digitale. Explică-i celui mic că mami și tati încearcă să ajute copilași ca el care nu pot să participe la ore online, ba chiar de multe ori nu au nici ce mânca. Astfel, copilul tău va crește având în familie exemple de civism și de solidaritate, iar acestea vor fi interiorizate ca o normalitate. De asemenea, dacă cel mic dispune și de laptop, și de tabletă, puteți să donați una dintre ele unei familii care nu-și permite să cumpere un astfel de device pentru copii.
Lecția responsabilității
Nu trebuie să îți propui ca năzdrăvanul tău să fie un fel de Greta Thunberg și să sufere pentru că încălzirea globală este un fenomen care pare scăpat de sub control. Deși poate intențiile tale ar fi nobile, cel mai probabil cel mic fie nu va înțelege subtilitățile unui asemenea mesaj, fie i se va părea o misiune imposibilă salvarea planetei. În schimb, îl poți învăța să fie responsabil față de natură, de mediu, în general, și să facă tot ceea ce ține de el. Dacă va învăța să arunce ambalajele la coșul de gunoi, să recicleze selectiv, să participe alături de tine la acțiuni de tipul plantării de copaci, deja ai realizat mai mult decât ceea ce ți-ai fi putut propune.
Este important să îi insufli un respect nu doar față de mediul înconjurător, ci față de viață în general, semnalându-i faptul că din cauza acțiunilor oamenilor, multe specii de animale ar putea dispărea, iar altele trăiesc în condiții de habitat insuportabile.
Învățând aceste lecții de la o vârstă fragedă, copilul tău va înțelege că nu este el cel mai important, că există și altceva pe lume și că fiecare acțiune a noastră, fie ea cât de mică, poate influența pozitiv sau negativ viața celor din jur. Înainte de toate, asigură-l că grija față de propria persoană este cea mai importantă, căci fiind el bine, va putea influenţa în bine lumea.