Cum să dormi bine în nopţile fierbinţi de vară
Ştiai că saltelele de pat sunt locurile preferate ale acarienilor din casă?
Şi că într-un pat cu vârsta de 2 ani există circa două milioane de acarieni vii şi morţi care se transformă într-un nor de praf invizibil, atunci când ne răsucim? Asta deoarece salteaua oferă condiţiile propice pentru supravieţuirea lor: căldură, umezeală şi hrană. Mai ales acum, pe timpul verii, când ne încălzim şi transpirăm mai mult. Ca să păstrezi condiţiile optime de igienă, trebuie să respecţi câteva reguli:
1. Aeriseşte salteaua în fiecare dimineaţă. Nu te grăbi să faci patul imediat ce te-ai ridicat din el, ci mai lasă-l câteva zeci de minute, cu asternuturile trase, pentru a se usca şi aerisi bine. În felul acesta, eviţi apariţia mirosurilor neplăcute sau chiar a mucegaiului.
2. Curăţ-o cu aspiratorul. Nu toate saltelele au huse care se pot pune la spălat, aşa că o metodă de a le curăţa o reprezintă aspirarea cu aspiratorul. De fiecare dată când faci curăţenie şi dai cu aspiratorul pe jos, pune-l şi pe saltea.
3. Foloseşte huse de protecţie, ca să prelungeşti durata de viaţă a saltelei. Această husă se spală odată cu lenjeria de pat.
4. Schimbă-i poziţia. Din când în când, în special în primele 6 luni de utilizare, întoarce invers salteaua: partea de la cap ajunge la picioare. Este recomandat să şi răsuceşti (cu faţa în jos) salteaua, pentru ca astfel structura şi conţinutul să fie uniformizate şi fixate în mod optim.