Cum să îți încălzești inteligent locuința


    Sursă foto: unsplash.com/Clint Patterson
Sursă foto: unsplash.com/Clint Patterson

Încă n-a venit iarna, dar este bine să te pregătești din timp. Pentru că deja se întrevăd scumpiri ale gazelor și energiei electrice, ai face bine să iei în considerare și câteva alternative prin care să-ți reduci cheltuielile pe timpul iernii. Există destule metode prin care îți poți încălzi în mod inteligent locuința. Le găsești în rândurile următoare.

Încălzește-te cu peleți și brichete

Dacă stai la casă, poți face economii serioase prin folosirea peleților și a brichetelor. Sunt resturi lemnoase care asigură o combustie curată, cu o putere calorică mare, văzute ca o alternativă mult mai prietenoasă pentru bugetul tău în comparație cu consumul de gaze, electricitate, lemn sau cărbune.

Vei mai avea nevoie și de un termosemineu pe peleți, care este un echipament ce încălzește atât camera în care este instalat, cât și restul încăperilor, prin intermediul sistemului de radiatoare la care este conectat. Acesta este un accesoriu automatizat și echipat complet, ce se poate conecta la un termostat wireless prin care se poate seta temperatura ambientală dorită. 

Termoșemineele sunt dotate cu un rezervor de mari dimensiuni care asigură funcționarea de până la patru zile cu randament maxim. De asemenea, design-ul camerei în care este instalat va fi unul de efect, deoarece dispozitivul este dotat cu o ușă cu geam din sticlă termorezistentă (ce conferă și siguranță) și vine însoțit de alte accesorii, precum vătrai, mănușă de protecție sau perie de curățare.

Avantajele și dezavantajele panourilor radiante cu infraroșu

Panourile radiante cu infraroșu oferă o alternativă relativ ieftină la încălzire. Sunt eficiente, nu ai nevoie de aprobări și autorizații pentru a le instala și funcționează fără zgomot. De asemenea, sunt ecologice și nu prezintă riscuri de incendiu, explozii sau emisii de gaze.

Cel mai mare dezavantaj al panourilor radiante este acela că se răcesc imediat după ce au fost oprite. Ar putea fi menționat și faptul că acestea nu încălzesc aerul din încăpere, ci doar pereții, podeaua, obiectele și persoanele detectate de razele infraroșii. De asemenea, au o putere relativ redusă, așa că nu se descurcă prea bine în încăperile foarte mari sau înalte. 

Descoperă totul despre panourile fotovoltaice

De obicei, panourile fotovoltaice se montează pe acoperișul caselor, dar pot fi puse și la apartamente, cu eforturi destul de mari. În afara infrastructurii care îți va permite sau nu să le instalezi, vei avea nevoie și de acordul vecinilor, de autorizații de la Primărie, dar și de la Inspectoratul de Situații de Urgență (ISU).

Panourile fotovoltaice sunt de trei tipuri: on-grid (legate la rețeaua publică), off-grid (asigură independența energetică a locuinței) și hibride (o combinație între primele două). Din start, investiția într-o astfel de alternativă de încălzire eco-friendly este costisitoare. Prețul unui panou solar off-grid pornește de la aproximativ 4.000 de euro, iar cel al unuia hibrid poate ajunge și la 10.000 de euro. Bineînțeles, există posibilitatea de a accesa subvenții de la stat, prin programul „Casa Verde”. Investiția se amortizează în câțiva ani, iar în timp poate deveni chiar profitabilă, dacă produci mai multă energie decât consumi.

Alte metode prin care îți poți încălzi locuința în mod inteligent

Cu siguranță ai auzit despre pompele de căldură. Sunt sisteme eficiente cu surse de căldură de mai multe tipuri (aer, sol, apă), care fac parte tot din familia eco-friendly. La fel ca și în cazul panourilor fotovoltaice, costurile inițiale de achiziție sunt mari (pot ajunge și la 20.000 de euro), dar investiția se amortizează în timp. Facturile lunare la curentul electric vor fi chiar și de cinci ori mai mici decât la centralele termice electrice clasice.

Aerotermele sunt o altă variantă de încălzire a locuinței. Dacă ai o garsonieră sau un apartament cu o suprafață redusă, acestea vor face față cu brio și cu un consum relativ redus de energie. În situația în care ai o casă mai mare, vei avea nevoie de câte o aerotermă în fiecare cameră și nu vei reuși să mai faci economie.

Acestea sunt principalele surse prin care îți vei putea încălzi inteligent locuința în timpul sezonului rece. Spune-ne în comentarii pe care ai alege-o și de ce.

mihai voropchievici 1 jpeg
avalansa cabana capra FOTO IPJ Arges jpg
FotoJet (9) jpg
FotoJet (10) jpg
Dieta - alimente sanatoase - peste - nuci  fructe - legume FOTO Shutterstock
horoscop 18 noiembrie jpg
Lucianna Vagneti Lucianna Vagneti jpeg
FotoJet (11) jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (10) jpg
avalansa cabana capra FOTO IPJ Arges jpg
calendar ortodox 2021 5 februarie sfanta mucenita agata icoana de sorin vintzeanu jpeg
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg