Cum să transformi camera de zi într-un spațiu de joacă pentru copii

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Roman Samborskyi/ Shutterstock
Sursă foto: Roman Samborskyi/ Shutterstock

Joaca se numără printre cele mai importante activități pe care un copil le desfășoară, reprezentând, alături de alimentație și educație, una dintre nevoile de bază ale acestuia.

Cu toate acestea, timpul pe care copiii îl petrec jucându-se pare să scadă alarmant, această deprindere fiind înlocuită, treptat, de alte activități, care implică mai ales folosirea gadgeturilor.

Joaca poate lua numeroase forme, dar caracteristica de bază a acestei activități este aceea că provoacă și captivează mintea copilului. Joaca poate fi o activitate solitară, dar și una de grup.

Center on the Developing Child din cadrul Universității Harvard susține că cei mici trebuie să aibă șansa de a practica activități prin care să-și dezvolte abilități esențiale pentru viață. De exemplu, jocul fără reguli îi poate ajuta să-și dezvolte funcția executivă, de autoreglare (care ajută o persoană să rămână calmă și concentrată în situații stresante), îi poate determina să facă față situațiilor emoționante, dar poate contribui și la dezvoltarea unor abilități de planificare și rezolvare a problemelor.

Așadar, pentru un copil, a învăța să comunice eficient, să-și exprime gândurile și sentimentele, să învețe să se integreze în grupuri și să ceară ceea ce își dorește sunt abilități vitale pentru o viață de succes, și le poate învăța prin joacă.

Crearea unui mediu de joacă propice îl ajută să se familiarizeze mai rapid cu această activitate. Pentru familiile cu copii mici, camera de zi este, de regulă, cel mai aglomerat loc din casă. Acest spațiu este folosit pentru recreere, pentru vizionarea filmelor la TV, dar este și un loc de joacă pentru cei mici. Când camera de zi este acaparată de jucăriile copiilor, atmosfera poate deveni încărcată, motiv pentru care este indicat să delimitezi, într-o oarecare măsură, spațiul destinat jocului. Pentru a face acest lucru te poți folosi de obiecte obișnuite. De exemplu, covoare, flori, cutii și scaune.

Așadar, poți delimita spațiul de joacă din camera de zi folosind un covor colorat. Cel mai bine ar fi să alegi un covor cu fire groase, astfel încât să fie confortabil pentru cel mic să stea pe el, dar și să poată „susține“ toate jucăriile pe care copilul le va împrăștia.

Totodată, poți crea un colț de joacă în care copilul să se simtă în largul său. Acesta poate fi delimitat de restul încăperii printr-un țarc hexagonal, sau poate fi amenajat ca spațiu pentru activități creative. Cu o măsuță, câteva scaune și cutii de depozitat, poți să amenajezi un loc de joacă în care copilul să se simtă inventiv.

Canapelele colorate, pernele pufoase, planșele pentru desenat și corpurile de iluminat în formă de mingi, bufnițe sau avioane sunt indicate pentru a crea o zonă confortabilă pentru copii.

De asemenea, folosirea plantelor pentru amenajarea camerei de zi te ajută, pe de-o parte, să delimitezi spațiul de joacă, dar reprezintă și un mijloc de a-l învăța pe cel mic ce înseamnă responsabilitatea. Îi oferi astfel copilului posibilitatea de a avea grijă de plante. De asemenea, stimularea senzorială în zonele de joc este recomandată.

Mai mult decât atât, pentru a menţine viu interesul copilului de a se juca într-un spațiu pe care îl cunoaște foarte bine, este indicată folosirea unor elemente sau materiale de joc care pot fi schimbate sau transformate în mod constant.

Pentru mulți copiii, jocul este o experiență socială, astfel că locul de joacă ar trebui amenajat astfel încât să permită și activități de grup.

Nu în ultimul rând, poți amenaja spațiul de joacă din camera de zi împreună cu cel mic. Astfel, el poate contribui la crearea unui loc în care să îi facă plăcere să petreacă timpul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net