Cum să treci cu bine de canicula din aceste zile
Meteorologii nu vin cu veşti tocmai bune: până marţi ne vom topi la temperaturi de peste 37 de grade. Ca să treci cu bine peste valul de căldură care ne aşteaptă în continuare, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi.
Închide ferestrele
Dimineaţa, după ce aeriseşti toate camerele, închide ferestrele şi trage draperiile. În acest fel, aerul ierbinte de afară nu va mai pătrunde în locuinţă. La fel, nici razele de soare.
Truc pentru folosirea ventilatorului
Dă drumul la ventilator la o viteză mare şi pune în faţa paletei acestuia un recipient cu gheaţă. Aerul ventilat va fi direcţionat spre cuburile de gheaţă, se va răci, iar apoi va fi redirecţionat în cameră.
Cum foloseşti aerul condiţionat
Dacă ai aparat de aer condiţionat, ai putea să-l laşi pornit peste zi şi să-l închizi seara, când ajungi acasă. Lasă uşile deschise la camere, dar nu uita să închizi geamurile.
Fă duşuri călduţe
Fă o dată la câteva ore un duş călduţ. Poţi, de asemenea, alterna apa rece cu apa caldă. Nu uita să bei multe lichide – de preferat apă, plată dar nu rece.
Ia la tine o sticlă cu apă
Dacă ieşi din casă peste zi, când temperaturile sunt foarte ridicate, ia cu tine o sticlă cu apă plată. Te va ajuta să te hidratezi şi să previi insolaţia.
Poartă o pălărie de soare
O pălărie de soare, o şapcă sau un batic sunt obligatoriu de purtat mai ales dacă mergi prin soare. În acest fel te vei apăra de insolaţie.
Îmbracă-te în culori deschise
Îmbrăcămintea trebuie să fie în culori deschise: alb, crem, bej, pasteluri. Culorile închise atrag razele de soare şi îţi va fi mult mai cald într-un tricou negru şi pantaloni gri.
Optează pentru materiale naturale
Îmbrăcămintea ar trebui să fie lejeră şi din materiale textile naturale precum bumbac, in, mătase. De exemplu, bumbacul reţine umezeala, lasă pielea să respire, nu provoacă iritaţii, nu se încinge la soare. Ceea ce nu am putea spune despre fibrele sintetice.
Mergi pe la umbră
Dacă mergi pe jos, alege un drum pe la umbră, chiar dacă, poate, este mai lung. De asemenea, dacă în drumul tău este un parc, ia-o pe aleile acestuia decât să mergi pe bulevard.
Foloseşte apă termală
Pentru a te răcori, poţi lua în geantă un spray cu apă termală. Când îţi este cald, pulverizează pe faţă, gât şi decolteu. Te vei răcori instantaneu.
Poartă încălţăminte comodă
Din cauza căldurii, picioarele s-ar putea să ţi se umfle mai ales în zona gleznelor. Acesta este motivul pentru care ar trebui să te fereşti de încălţămintea cu toc sau foarte fixă. Poartă sandale cu talpă plată, papuci sau pantofi sport.
Fără alcool
Fereşte-te de sucuri acidulate, băuturi energizante, cafea sau băuturi alcoolice. Consumă numai apă plată în care poţi adăuga puţină zeamă de lămâie.
Mănâncă legume şi fructe
Consumă salate, fructe şi legume. Te vor ajuta să te hidratezi pepenele, merele, perele, piersicile, castravetele, roşiile etc. Alimente pe care să le incluzi în meniu: peşte la cuptor, pui, salate, iaurt, brânză de vaci, măsline, ciuperci, varză albă sau roşie, vinete etc.
Nu scăpăm de căldură până marţi
Nici luni nu vom scăpa de caniculă, meteorologii prelungind codul galben până marţi, când temperaturile se vor mai domoli, revenind la mediile specifice sfârşitului de iulie. Luni temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 şi 37 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 15 şi 25 de grade. Noaptea, în vest, local vor cădea averse cu descărcări electrice. La Bucureşti se vor înregistra 25 de grade. Marţi, temperaturile scad în aproape toată ţara, iar la munte şi în nord cerul va fi înnorat şi se vor semnala averse. Izolat, cantităţile de apă pot fi însemnate. Temperaturile maxime nu vor mai depăşi 32 de grade, cele minime se vor încadra între 10 şi 21 de grade Celsius. La Bucureşi sunt posibile averse şi temperaturi până la 32 de grade.