Cum se calculeaza pensia. Cel mai simplu calcul de pensie

Ultima actualizare:

    Te întrebi cum se face calculul pensiei? Este simplu, iată metoda, mai jos
Te întrebi cum se face calculul pensiei? Este simplu, iată metoda, mai jos

Mulţi se gândesc la ziua în care vor ajunge să trăiască din pensie, dar puţin ştiu cum se calculează. Spre deosebire de pensia privată obligatorie, pentru care ni se reţin lunar 2% din venit şi banii se strâng în contul personal, cea de la stat are o anumită formulă.

Cine a împlinit vârsta de 65 de ani poate ieşi la pensie liniştit. Aceasta este vârsta care le permite, în prezent, românilor să se pensioneze după 30-35 de ani de muncă. Dar cum ajung autorităţile să calculeze cât îţi revine lunar la bătrâneţe? Este o întrebare care stă pe buzele multora. Ei bine, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Pensia se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. 

Cum afli punctajul lunar şi anual

  • Pentru a calcula punctajul lunar, se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor din fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă.
  • Le aduni şi le împarţi la vechimea totală
  • Toate punctajele anuale se adună şi se împart la vechimea contribuabilului. Astfel, rezultă punctajul mediu anual al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reuşit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit. Cel mai probabil, rezultă o cifră cu zecimale.
  • Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.

Valoarea pensiei

Valoarea pensiei rezultă din înmulţirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variază în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Cu cât acesta e mai mare, punctul de pensie creşte. Câştigul salarial mediu brut pentru anul 2017 a fost fixat la 3.131 lei, iar valoarea punctului este în prezent de 917,5 lei.

Calcul pensie - exemplu concret

De exemplu, un bărbat cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, care a adunat un total de 55,47287, are un punctaj mediu anual de 1,58493. Acesta se va înmulţi cu valoarea punctului de pensie, 917,5 lei, şi va rezulta o pensie de 1.454 lei. 

Femeile ies la pensie la 63 de ani, bărbaţii la 65 de ani

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. În schimb, vârsta normală de pensionare pentru bărbaţi este de 65 de ani, iar pentru femei este de 63 de ani. Se poate ieşi şi cu cel puţin 15 ani vechime, însă, doar atunci când se împlineşte vârsta standard. 

Dosarul se depune la casa teritorială de pensii după ce persoana a împlinit vârsta de pensionare. În ţara noastră există acum 5,1 milioane de pensionari, iar pensia medie este de 981 de lei.

Click! Spune: 

Venitul pe care-l vei primi are legătură atât cu vechimea, contribuţia plătită, cât şi cu salariul mediu pe economie de la acea dată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net