Cum se îngrijeau femeile acum 300 de ani. De ce purtau peruci pentru a-și ascunde păduchii

Dacă în prezent produsele de igienă sunt regăsite pe toate rafturile magazinelor, în trecut, acum 300 de ani, înaintașii noștri nu beneficiau de săpunuri, geluri de duș sau diverse produse de dezinfectare. Dimpotriva, au fost nevoiți să învețe să și le procure de unii singuri. 

Produse de igienă / foto: Pixabay
Produse de igienă / foto: Pixabay

Una dintre cele mai răspândite probleme avea legătură cu infestarea de păduchi, problemă cu care se confruntau toți oamenii din epoca colonială, indiferent de statutul lor social. Ținând cont de faptul că singura cale de a scăpa de păduchi era aceea de a se rade în cap, mulți obișnuiau să renunțe la podoaba capilară. 

Motivul pentru care oamenii purtau peruci 

Persoanele care obișnuiau să își radă părul pentru a scăpa de păduchi își acoperau chelia cu peruci confecționate din blană de animal. Totuși, acele peruci nu făceau altceva decât să atragă și mai mulți păduchi și diverse insecte, din cauza produselor care erau folosite pentru a trata perucile, care erau acoperite cu diverse pudre parfumate. 

În cazul francezilor, aceștia optau pentru purtarea perucilor dintr-un alt scop, acela de a-și proteja părul de păduchii care puteau să ajungă. Cu toate acestea, nu era o metodă eficientă. 

Produsele de igienă erau un lux 

În perioada acelor vremuri, săpunul era o raritate pe care și-o permiteau doar oamenii înstăriți, coloniștii bogați. Oamenii de rând, în schimb, foloseau supă de leșie care reprezenta un amestec de grăsime animală, cenușă și leșie. 

Nu doar produsele pentru igiena corporală lipseau cu desăvârșire, ci și detergenții pentru haine. Femeile curățau hainele într-un amestec de apă cu cenușă și urină umană, apoi le limpezeau. Cu toate acestea, hainele spălate în amestecul respectiv miroseau mult mai urât decât înainte de a fi „spălate”. 

Cum reușeau femeile să aibă grijă de ele 

Conform graemepark.org, femeile din acea perioadă primeau sfaturi referitoare la igiena lor din partea vracilor. Aceștia le sfătuiau să se spele des, pentru a ține la distanță diverse boli care ar fi putut să le afecteze sistemul reproducător. 

Cu toate acestea, pentru societate mirosul emanat de femei nu era deloc unul plăcut, întrucât îl considerau un scut împotriva bărbaților care doreau să întrețină relații intime cu ele. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net