Cum se trezea Regele Soare. Doar câțiva oameni aveau voie să intre în dormitorul lui

Pe 5 septembrie 1638, se năștea cel care avea să devină regele Ludovic al XIV-lea, supranumit „Regele-Soare”. A urcat pe tron la o vârstă fragedă, 5 ani. Ca și alți regi, Ludovic al XIV-lea era mare iubitor al luxului, cu tot ce cuprinde acesta, fiind un monarh extravagant, dar avea și obiceiuri considerate în ziua de astăzi ciudate. Cum se trezea Regele Soare?

Regele Soare avea un ritual bine stabilit chiar și la trezirea din pat / foto: Historia.ro
Regele Soare avea un ritual bine stabilit chiar și la trezirea din pat / foto: Historia.ro

Dormitorul regelui Ludovic al XIV-lea era îmbrăcat în mătase și semăna cu decorul unei piese de teatru. Știață că Regele Soare avea un ritual bine stabilit chiar și la trezirea din pat? Ceremonia de trezire a monarhului exemplifică structura și mecanismul vieții la Curtea lui Ludovic al XIV-lea.

Din momentul în care regele se trezea dimineața și până când se culca, totul era controlat îndeaproape. Accesul în dormitorul regelui era împărțit în șase categorii, în funcție de o ierarhie clar definită.

Cum se trezea Regele Soare

În primul rând, fiii și nepoții legitimi ai regelui, prinții și prințesele, primul medic, primul chirurg, primul valet și primul paj al camerei. Urmau apoi grands officiers de la chambre et de la garderobe (cei care se ocupau cu caemra și garderoba) și nobilii cărora li se acordase această onoare. Aceste prime două categorii aveau dreptul de a intra în dormitor în timp ce regele era încă în pat.

După ce ușa dormitorului era deschisă, intrau pajii. Unul dintre ei îi anunța pe marele șambelan și pe primul gentilom al camerei, un al doilea anunță bucătarii să pregătească micul-dejun. Se pune în dreptul ușii pentru a lăsa să intre doar pe cei care se bucură de acest privilegiu cel de-al treilea.

Marele șambelan și primul gentilom al camerei au deja pregătită haina de casă. Acela era momentul în care regele se ridica din pat, iar maître de la garderobe (cel care se ocupa cu garderoba) era cel care îl ajuta să scoată cămașa de noapte, trăgând de mâneca dreaptă, în timpul ce primul valet al garderobei trage de cea stângă.

  Marele șambelan sau unul dintre fiii regelui îi aduce cămașa de zi, cu dantele. În tot acest timp, curtenii îl așteaptă în Galeria Oglinzilor, admirând prin grandioasele ferestre peisajul spectaculos al grădinilor palatului, relatează Historia.ro.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
image png
conductor metrorex  jpeg
Universitatea din Bucureşti  foto unibuc
turisti blocati png
plata impozit 2020 2 jpeg
GORGHIU jpg
doctorul mircea beuran jpeg
cladiri  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net