Cum și-a pierdut un ochi fiul lui Ștefan cel Mare. Puțini români cunosc istoria domnitorului care a murit tânăr

Ultima actualizare:

De-a lungul istoriei poporului nostru, unele persoane au reușit să devină adevărate legende, despre care cu toții vorbim astăzi cu drag și cu respect. Unul dintre aceste personaje importante este Ștefan cel Mare, care continuă să domine fascinația românilor, chiar și după secole de la moartea sa. Însă un personaj deloc la fel de cunoscut, însă la fel de fascinant, este fiul său, Bogdan.

Ștefan cel Mare alături de Bogdan cel Orb
Ștefan cel Mare alături de Bogdan cel Orb

Chiar și în ziua de astăzi, românii continuă să fie fascinați de către anumite personaje istorice din trecutul nostru, care au reușit să își pună amprenta asupra destinului acestor meleaguri. Când vine vorba despre Ștefan cel Mare, care a domnit în Moldova vreme de 47 de ani, cu toții putem spune câteva lucruri despre momentele cele mai importante ale domniei sale. Însă viața personală a acestuia a fost la fel de fascinantă precum faptele sale de pe tron!

Ștefan cel Mare a fost căsătorit de trei ori, prima sa soție fiind Evdochia din Kiev. Alături de aceasta, el a avut trei copii. Apoi, potrivit informațiilor de la shtiu.ro, domnitorul a avut doi fii cu Maria de Mangop, cât și 3 copii cu ultima sa soție, Maria Voichița. Cu toate acestea, neoficial, domnitorul ar fi avut zeci de urmași.  

Cum și-a pierdut ochiul fiul lui Ștefan cel Mare

După moartea fiului mai mare al lui Ștefan, Alexandru, moștenitor la tronul Moldovei a fost alt fiul al domnitorului, Bogdan. Acesta a luptat alături de tatăl său în bătălia de la Codrii Cosminului, în 1497. Aici, Ștefan s-a înfruntat cu armata condusă de regele Ioan I Albert al Uniunii Polono-Lituaniene, pe care l-a și înfrânt, dar cu pierderi însemnate.

În timpul acestei bătălii, Bogdan și-a pierdut un ochi. Se pare că prințul a fost rănit de lancea unui cavaler polonez, iar boierii din acele vremuri spuneau că tânărul a continuat să lupte, chiar dacă striga de durere. Mai târziu, el a urcat pe tron, fiind cunoscut ca Bogdan al III-lea cel Orb. Bogdan a fost domnitor al Moldovei între 2 iulie 1504 și 20 aprilie 1517 și a murit la doar 38 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net