Curiozități despre șah. Cine a inventat, de fapt, cel mai popular joc al minții

Şahul este considerat cel mai popular joc al minţii, cu o istorie de sute de ani, practicat în mod regulat de milioane de oameni în întreaga lume, însă, de-a lungul timpului, originea exactă a sa a fost învăluită în mister. Cine a inventat, de fapt, acest joc și când?

Cine a inventat șahul, unul dintre cele mai cunoscute jocuri din lume / foto: Pexels
Cine a inventat șahul, unul dintre cele mai cunoscute jocuri din lume / foto: Pexels

Originile șahului sunt învăluite în mister și o lungă istorie, neexistând o singură persoană sau un moment precis în care jocul a fost inventat. Se crede că a evoluat de-a lungul timpului ca o combinație a mai multor jocuri similare. Cu toate acestea, istoricii cred că acest joc celebru a luat naștere în India, în secolul al VI-lea.

Originea șahului

Indienii îl numeau „chatarunga”, un cuvânt sanscrit care înseamnă patru „anga”, adică unități. În acest joc, fiecare dintre cei patru adversari avea opt piese: elefanți, cai, care de luptă și soldați.

O sută de ani mai târziu, jocul ar fi fost preluat de vecinii perşi, sub numele de „shahtranj”. Din acest cuvânt a evoluat, în timpul, şi denumirea actuală a celui mai răspândit joc al minţii de pe Glob. În limba persoană, „Shah” înseamnă rege, iar „Shah mat” înseamnă „regele este mort”. Ulterior, șahul s-a răspândit și în Europa și a devenit încă din perioada medievală popular, în special în casele aristocraților. Prima tablă de șah alb-negru a fost realizată pe „Bătrânul Continent” în 1090.

Potrivit unei vechi legende indiene, inventatorul șahului ar fi fost Sissa ben Dahir, care i-a dăruit prima tablă de șah regelui Shirham al Indiei. Încântat din cale afară de joc, regele i-ar fi oferit o recompensă.

„Maiestate, nu vreau cine ştie ce bogaţii lumeşti, daţi-mi doar un bob de grâu pentru prima pătrăţică a tablei de şah, două boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra pătrăţică… şi tot aşa, până ce toate cele 64 de pătrate ale tablei vor fi acoperite de grâu. Regele, mirat şi încântat că i se cere atât de puţin, a bătut din palme şi a poruncit să i se aducă un sac de grâu, pentru a îndeplini cererea vicleanului matematician. Dar, spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperită. La fel s-a întâmplat şi cu sacii care au fost aduşi pe urmă, au fost goliţi tot mai repede. Şi într-adevăr, abia atunci şi-a dat seama regele că Sissa ben Dahir i-a cerut un număr neînchipuit de mare de boabe de grâu, rezultatul progresiei geometrice”, fragment din Legenda şahului, potrivit adevărul.ro.

În secolul XV, jocul a ajuns la regulile de bază cunoscute şi astăzi, pentru ca abia în secolul XIX să fie organizate primele competiţii internaţionale.

Curiozități despre șah

·        Cel mai lung joc de șah, care este teoretic posibil, are fix 5949 de mutări, potrivit matematicienilor.

·        Tabla de șah pliabilă a fost inventată de un călugăr căruia i-a fost interzis să joace șah;

·        Se poate da șah mat și doar din două mutări;

·        În anul 1960, ungurul Janos Flesch a stabilit un record în Budapesta. Legat la ochi, acesta a jucat simultan cu 52 de adversari, reușind să câștige 31 dintre aceste jocuri;

·        Rusul Gary Kasparov, clasat pe primul loc în lume în anii ’90, a jucat un meci de șase jocuri împotriva calculatorului IBM de șah Deep Blue, în 1996. Deep Blue a șocat lumea prin câștigarea primului joc, dar Kasparov a câștigat convingător meciul prin câștigarea a 3 jocuri și 2 remize;

·        Cel mai cunoscut jucător de şah din România a fost Elisabeta Polihroniade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net