Copilul geniu care la doar 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă simultană de şah. Povestea lui Samuel Reshevsky

Numele de Samuel Reshevsky nu este cunoscut de mulți, însă el a fost un șahist prodigios de origine poloneză și, mai târziu, un mare maestru de șah american. A învățat „arta” șahului de la vârsta de 4 ani, fiind numit în scurt timp drept „un copil minune”, iar la vârsta de 8 ani a avut prima sa partidă simultană împotriva a 20 de ofițeri și cadeți de la Academia Militară de la West Point. A câștigat 19 partide și una a fost remiză.

Copilul geniu care la doar 8 ani a învins 20 de jucători la șah / Foto: Captură video
Copilul geniu care la doar 8 ani a învins 20 de jucători la șah / Foto: Captură video

Născut Szmul Rzeszewski, la data de 26 noiembrie 1911, în Ozorków, lângă Łódź, din Polonia, într-o familie de evrei, Samuel Herman Reshevsky a învățat încă de la vârsta de 4 ani să joace șah. A fost în scurt timp numit drept „un copil minune”, iar la vârsta de opt ani, învingea cu ușurință mulți jucători desăvârșiți și făcea demonstrații în partide simultane. Pe 17 mai 1920, micuțul Reshevky s-a confruntat cu 20 de jucători într-o partidă simultană de şah, în cadrul unui eveniment organizat în Paris, iar băiatul a câștigat 19 partide, una a fost remiză. Până la vârsta de 9 ani a jucat peste 1.500 de partide și a pierdut 8.

De asemenea, a participat la turneul New York Masters din anul 1922, fiind probabil cel mai tânăr jucător care a participat vreodată la un turneu puternic. În primii ani de viață, el nu a mers la școală, iar părinții săi au ajuns la Tribunalul Districtual din Manhattan sub acuzația de tutelă necorespunzătoare. Reshevsky nu și-a dorit să devină jucător profesionist și a studiat contabilitatea la Universitatea din Chicago, renunțând la șah timp de șapte ani, din 1924 până în 1931, pentru a-și finaliza studiile. A absolvit în 1934.

Unul dintre cei mai longevivi și mai constanţi jucători de șah din istorie

Ulterior, s-a mutat la New York și a locuit acolo sau în suburbiile acestui oraş pentru tot restul vieții sale împreună cu soția sa, cu care a avut 3 copii. A fost activ ca jucător de șah până la sfârșitul vieții sale și a participat la turnee de nivel înalt în anii ’70 și ’80. A fost unul dintre cei mai longevivi și mai constanţi jucători de șah din istorie.

Samuel Reshevsky a fost un jucător dur și energic, care era excelent în jocul pozițional, dar care putea juca și un șah tactic strălucit atunci când era necesar. A recunoscut în cartea sa despre răsturnările de situație în șah că adesea folosea cantități uriașe de timp în deschidere, o tactică periculoasă care uneori îl forța să joace restul partidei într-un timp foarte scurt, lucru care, de asemenea, a dus la gafe din partea acestuia din cauza presiunii timpului. Samuel Reshevsky s-a specializat în deschiderile cu piesele albe, deschizând de obicei cu 1.D4, și a fost un maestru al variantei de schimb a mutării denumite gambitul reginei refuzat. Rareori a deschis cu 1.E4 împotriva unei opoziții puternice. Cu piesele negre, a folosit un repertoriu larg și variat pe parcursul lungii sale cariere.

Pe data de 4 aprilie 1992, la vârsta de 80 de ani, marele maestru al șahului s-a stins din viață în urma unui atac de cord. A fost înmormântat la cimitirul evreiesc din Monsey, New York. De-a lungul vieții, a învins șapte campioni mondiali: Lasker, José Raúl Capablanca, Alexander Alekhine, Max Euwe, Mikhail Botvinnik, Vasily Smyslov și Bobby Fischer. A fost un concurent pentru Campionatul Mondial de Șah de la mijlocul anilor 1930 până la mijlocul anilor 1960: a egalat locul trei în turneul Campionatului Mondial de Șah din 1948 și a egalat locul doi în turneul candidaților din 1953. A fost de opt ori câștigător al Campionatului de șah din SUA, egalându-l pe Bobby Fischer pentru recordul all-time.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net